Topp 5: De fick flest röster i Årets Jurist 2018

Topp 5: De fick flest röster i Årets Jurist 2018 Illustrationsbild. Foto:AP Illustrationsbild. Foto:AP

Tre advokater bland de som samlade flest röster i Årets Jurist 2018.

Debattören Linnéa Claeson hamnade på första plats i Årets Jurist 2018. Läs motiveringar här.

Emma Fagervall, Ida Kjos, Maria Nääv och Caroline Snellman, initiativtagare till uppropet #Medvilkenrätt hamnade på andra plats.
Några av motiveringarna:

”Startskottet för en revolution. Behöver man säga mer?”
Initiativtagarna till Medvilkenrätt: Caroline Snellman, Emma Fagervall, Maria Nääv och Ida Kjos.<br />

Initiativtagarna till Medvilkenrätt: Caroline Snellman, Emma Fagervall, Maria Nääv och Ida Kjos.

”För att genom ett enormt mod och ett outtröttligt engagemang ha initierat, producerat och drivit juristernas upprop #medvilkenrätt till varje hörn av branschen. Satt frågan på agendan, i våra fikrum och våra rättssalar. För att de vågade. För att andra i branschen fått en kraft och styrka som vi inte känt innan.”
”Gjorde ett mästerligt arbete med att hantera och kanalisera den uppdämda vrede och frustration som många kvinnliga jurister burit på ensamma. Kraften det gav att förstå att vi är många som delar samma upplevelser var enorm.”
”Startskottet för en revolution. Behöver man säga mer?”

Johan Eriksson

Johan Eriksson

”Enligt min mening en av de absolut främsta försvarsadvokaterna genom tiderna i svensk rättshistoria”

Brottmålsadvokaten Johan Eriksson röstades fram till en tredjeplats.
”Han personifierar den engagerade, och kunnige advokaten som har förmåga att klara utmaningar. Han klarade av att försvara den av svenska folket hatade mannen som mejade ner oskyldiga människor på Drottninggatan i Stockholm, och var där ett levande exempel på hur en försvarare i en rättstat ska agera. Han är ”juristernas Zlatan”.”
”Enligt min mening en av de absolut främsta försvarsadvokaterna genom tiderna i svensk rättshistoria. Hans engagemang, brinnande intresse för straffrätt och förmåga att stå upp för rättssäkerheten är beundransvärt. Att våga stå upp för det som är rätt och det man tror på är inte enkelt i dagens samhälle då många tycks vara av uppfattningen att samhällets s.k. normer styr sanningen. Jag anser att Johan Eriksson vågar gå emot den strömmen och stå upp för det fundamentala i ett land som gör anspråk på att vara en demokratisk rättsstat. ”

Marko Tuhkanen

Marko Tuhkanen

”Utan journalisternas hjälp har han lyckats gräva fram nya omständigheter för resning i ett mordmål”

En annan brottmålsadvokat, Marko Tuhkanen, blev fyra:
”En advokat som inte ger sig och jobbar hårt för att motbevisa fel och brister i vårt rättssystem, han gör det med styrka och kunskap, hårt men ändå ödmjukt.”
”Utan journalisternas hjälp har han lyckats gräva fram nya omständigheter för resning i ett mordmål, vilket måste vara sällsynt”.

”Hon gör en fantastisk och livsviktig insats inom ett rättsområde som många jurister undviker”
Anna Ekvall

Anna Ekvall

Advokat Anna Ekvall, som är specialiserad på barns rättigheter, blev femma.
”Hon gör en fantastisk och livsviktig insats inom ett rättsområde som många jurister undviker pga dess icke-kommersiella inriktning då det krävs ett genuint engagemang i klienterna på ett helt annat sätt än de flesta är bekväma eller vana vid.”

”En advokat som ägnar hela sitt liv till att utsatta barn ska få all den hjälp de kan få! Inte alla som lägger ner så mycket möda, energi, tid och framför allt kärlek som Anna Ekvall gör!”

Relaterade Artiklar