Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Publicerad: 2018-11-29 00:00

”Hon är power – och har förmågan att förändra världen”

Arkivbild. Foto: Noella Johansson / TT /

Linnéa Claeson röstades fram till Årets Jurist 2018 – här är några av motiveringarna.

Fler röstade i Årets Jurist 2018 än någon gång tidigare under de 15 år som utmärkelsen delats ut. Fler än någonsin – drygt 10 000 personer – deltog i omröstningen som arrangerades av Dagens Juridik och Legally yours.
Samhällsdebattören Linnéa Claeson var den som fick flest röster i omröstningen. Hon är också den första person som blir Årets Jurist utan att ännu ha blivit jur kand.
– Jag har uppsatsen och en specialkurs kvar, sa hon i en intervju med Dagens Juridiks chefredaktör Stefan Wahlberg.

Årets Jurist genom åren

2004 Thomas Bodström, justitieminister
2005 Hans Blix, diplomat
2006 Claes Borgström, Jämo
2007 Göran Lambertz, justitiekansler
2008 Torgny Håstad, justitieråd i Högsta domstolen
2009 Elisabeth Massi Fritz, advokat
2010 Torgny Håstad, justitieråd i Högsta domstolen
2011 Christina Ramberg, professor i civilrätt
2012 Mårten Schultz, professor i civilrätt
2013 Thomas Olsson, advokat
2014 Madeleine Leijonhufvud, professor emerita i straffrätt
2015 Clarence Crafoord, chef för Centrum för rättvisa
2016 Alice Teodorescu, politisk chefredaktör Göteborgs-Posten.
2017 Louise Meijer, grundare Justitiapriset
2018 Linnéa Claeson, debattör

För ett hårt arbete för mänskliga rättigheter, rätten till eget uttryck samt styrkan att motstå hatet

Här är några motiveringar från de röstande:
”Linnéa är en stor inspiratör, även för en 50+-kvinna som jag. Och hon är klok som en bok och engagerar sig som få här i samhället.”

”Linnea är en modig jurist, hon använder sig själv som redskap i kombination med sociala medier bla och sina breda kunskaper när hon vill förändra samhället till det bättre och ett mer jämlikt samhälle.”

”För att hon står upp för allas lika rätt, lika värde och motarbetar människors dåliga uppträdanden med ord. En kvinna med skinn på näsan som vågar stå upp för de svaga och kämpar för att göra världen lite bättre.”

Med Linnéa och lagboken känner jag lite mindre oro för den värld min dotter växer upp i

”För ett hårt arbete för mänskliga rättigheter, rätten till eget uttryck samt styrkan att motstå hatet som kommer i vågor mot denna kvinna så finner jag Linnéa vara den starkaste kandidaten för årets jurist. Genom sitt arbete i det samhällsklimat vi har idag så väger hennes röst tung för att driva frågor som ex hbtq-rättigheter och sexuellt ofredande. Förändringar vi behöver och som ska diskuteras.”

”Oavsett om man delar Linneas åsikter eller ej så imponeras man av hennes engagemang, mod och kreativitet när hon opinionsbildar i några av samtidens viktigaste frågor – hennes civilkurage är inte av denna värld och med fler människor som Linnea skulle rättsstaten vila tryggt.”

”För att hon uppmärksammar samhällsproblem som berör alla, föreläser modigt och oförtrutet trots de hot och den förföljelse hon utsätts för, och är en viktig röst för unga kvinnor och en tankeställare för unga män.”

”Hon lyfter många frågor inom rasism, sexualitet, feminism och gör det med en koppling till juridik.”

”Linnéa informerar, debatterar och står upp för mänskliga rättigheter i stort och litet. Hon är en förebild för många unga idag. Hon har en förmåga att bemöta människor som beter sig illa med humor och en vass replik, men på en medmänsklig nivå. Vi behöver lyfta fram unga idag mer än någonsin, som står för rättvisa, civilkurage och medmänsklighet.”

”Färgstark kvinna som debatterar för alla oss kvinnor, modig, står upp för dem som verkligen behöver det. Böjer sig inte. Svarar med rättfärdiga svar.”

”Den här kvinnan är Power. Hon kan, vill och har förmågan att förändra världen. Med juridiken som vapen är hon ostoppbar. Jag kan inte annat än att känna genuin lycka för den värld Linnéa är på väg att skapa. Med Linnéa och lagboken känner jag lite mindre oro för den värld min dotter växer upp i.”


Dela sidan:
Skriv ut:


Annons
Annons
Relaterade artiklar