Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons
Rättsfrågor
Publicerad: 2017-06-21 00:00

Wersäll om mediala mål: Vi justitieråd hängdes ut som mossiga

Foto: Per Larsson / TT /

I Sveriges domstolars nya podcast ”Domstolspodden” diskuterar en rad högt uppsatta domare – Mari Heidenborg, justitieråd vid Högsta domstolen, Fredrik Wersäll, president vid Svea hovrätt, Anders Hagsgård, lagman vid förvaltningsrätten i Göteborg och Ylva Norling Jönsson, lagman vid Helsingborgs tingsrätt – ämnet domstolars kommunikation.
I det första avsnittet diskuteras domstolarnas kommunikation, och hur snabbt de interna attityderna har ändrats. Från att ”domen ska tala för sig själv” till att förklara och ge bakgrund till domsluten.
Fredrik Wersäll minns hur han som relativt nyblivet justitieråd i Högsta domstolen var referent i det så kallade Tumbamålet, som 2004 avgjordes av en enig domarsits:
– Där var inställningen bland justitieråden att det var fullständigt uteslutet att något enstaka justitieråd skulle gå ut och kommentera den där domen, säger Wersäll i Domstolspodden.

Tumbamålet

Tingsrätt, hovrätt och HD friade tre män som åtalats för grovt sexuellt utnyttjande.
HD kom 2004 fram till att kvinnan visserligen var berusad men inte till den grad att hon var hjälplös i brottsbalkens mening.

Jag tyckte redan på förhand att det var tokigt, men som junior i domstolen hade jag inte det inflytandet

HD:s dom innebar att de tre män som misstänktes för våldtäkt friades. Domen väckte starka reaktioner och allmän förundran:

– Det innebar att vi blev uthängda med stora bilder på Expressens mittuppslag, om vilka mossiga, egendomliga typer vi var. Den där erfarenheten ledde mig till slutsatsen att det hade varit bättre om vi försökt förklara domen.
Wersäll säger också i Domstolspodden att han själv hade velat presentera domen mer pedagogiskt, med anledning av det stora allmänna intresset:
– Jag tyckte redan på förhand att det var tokigt, men som junior i domstolen hade jag inte det inflytandet.

Kort tid efter HD:s avgörande i Tumbamålet lämnade Fredrik Wersäll HD. Han utnämndes då till riksåklagare, en post han innehade fram till 2008.

Domstolspodden:
http://domstolspodden.podbean.com/


Dela sidan:
Skriv ut:


Annons
Annons