“Vi går en otroligt spännande framtid till mötes”

“Vi går en otroligt spännande framtid till mötes” Legally yours chefredaktör Peter Johansson, Thomas Blendow, Dagens Juridiks chefredaktör Stefan Wahlberg. Foto: Clement Morin Legally yours chefredaktör Peter Johansson, Thomas Blendow, Dagens Juridiks chefredaktör Stefan Wahlberg. Foto: Clement Morin

Blendow Group firar 25-årsjubileum. Legally Yours firar 15-årsjubileum. Och Dagens Juridik firar 10-årsjubileum.
Här berättar grundaren och koncernchefen Thomas Blendow om hur allting började, hur framtiden ser ut – och vad han är mest stolt över efter 25 år som entreprenör.

Hur började det?

– Direkt efter Handels så fick jag nöjet att vara med om att starta upp företaget Universum och strax därefter Finans Tidningen. Efter en sväng till Boston i USA som marknadschef på EF tyckte jag att det var dags att pröva mina egna vingar som företagare, säger Thomas Blendow.

– Resan började 1992 i en andrahandslägenhet på Söder för att tre månader senare flytta till en källare på Jungfrugatan i Stockholm. Redan efter sex månader flyttade vi till en annan källare igen fast på Döbelnsgatan.

Det tog oss två och ett halvt år till dess att vi ansåg oss ha råd med ett riktigt kontor och det låg längst ut Värtahamnen. Med andra ord långt bort från de fina lokaler högst upp på Humlegårdsgatan i centrala Stockholm där vi sitter idag.

”Idag är Blendow Group Sveriges ledande informationsföretag inom just området juridisk kompetensförsörjning”

Hur fick du siktet inställt på just juristbranschen?

– Vi hade jobbat som marknadskonsulter för ett juridiskt förlag under fyra år och noterade vilka stora mängder juridisk information och juridiska nyheter som juristerna var tvungna att konsumera fortlöpande för att kunna hålla sig uppdaterade i en alltmer föränderlig värld.
– Vi tänkte att om vi kan bli bäst på att samla in alla juridiska nyheter, sortera dem och tillhandahålla dem på ett snyggt och prydligt vis med sammanfattningar och analyser så kommer vi att kunna hjälpa juristerna att undvika att bli utsatta för informationsstress och istället fokusera på att vara duktiga jurister – och så blev det!

– Idag är Blendow Group Sveriges ledande informationsföretag inom just området juridisk kompetensförsörjning med allt från skräddarsydd juridisk omvärldsbevakning, expertanalyser, juridiska branschtidningar, TV-program, juristevent, juristnätverk och sist men inte minst störst inom området juridiska utbildningar för jurister och så kallade ”icke-jurister”.

”Många aktörer tycker säkert att detta är lite läskigt men förändringar leder i princip alltid till något bättre”

Hur har utvecklingen sett ut i branschen under dessa 25 år?

– Branschen har förändrats på många vis eftersom juridiken bara blir mer och mer viktig i och med all internationalisering och digitaliseringen men även på hur och vilka som erbjuder juridisk rådgivning. Till exempel fick inte en advokatbyrå tidigare marknadsföra sig aktivt genom att tala om hur bra man var men det kan man göra idag samtidigt som nya internationella advokatbyråer har etablerat sig i Sverige.

– Det har även tillkommit andra nya aktörer som revisions- och begravningsbyråer som tar allt mer utrymme inom området juridisk rådgivning. Konkurrensen hårdnar helt enkelt och i och med intåget av AI så går vi en otroligt spännande framtid till mötes.

– Många aktörer tycker säkert att detta är lite läskigt men förändringar leder i princip alltid till något bättre och vi har definitivt som ambition att fortsätta leda denna utveckling inom vårt område – juridisk kompetensförsörjning.

Vad har drivkraften varit?

– Drivkraften som entreprenör ligger i att bygga och utveckla och ifrågasätta gamla beteenden. Det finns ingen bättre “kick” än att se sina medarbetare lyckas med ett projekt som andra inte trott på eller har misslyckats med tidigare.

– När vi beslöt oss för att fokusera på juridisk kompetensförsörjning år 2003 hade till exempel utbildningsföretaget VJS mer eller mindre monopol på juridisk vidareutbildning i Sverige – var finns de nu? Nä just det… de finns inte längre utan är en liten undanstoppad avdelning inom ett annat företag.

– Man måste hela tiden ligga i framkant och vilja påverka utvecklingen – det räcker inte med att följa den om man skall bli och fortsätta vara ledande inom en bransch.

”Juridiken blir allt mer komplex och internationell”

Vad är du mest stolt över om du tittar i backspegeln?

– Mina medarbetare och det faktum att så många väljer att stanna kvar så länge inom företaget trots att vi lever i föränderlig värld med många nya möjligheter och erbjudanden.

– Jag känner mig otroligt ödmjuk inför alla de duktiga medarbetare som jag dagligdags får möjlighet att träffa och jobba tillsammans med. Tack, tack, tack!

Hur ser framtiden ut?

– Ljus – mycket ljus! Juridiken blir allt mer komplex och internationell i samma takt som vi reser mer och nya tekniker förändrar världen.

– Vi vill vara där och sprida juridisk kunskap inte bara till jurister utan till alla andra som kontinuerligt påverkas av juridiken. Till exempel hjälper vi kontinuerligt tusentals privatpersoner och småföretagare via tjänsten Allt om Juridik vilket känns fantastiskt. Ett från början ”mecenatprojekt” för att stötta småföretagare som idag utvecklats till att vara ett av våra snabbast växande affärsområden.

Tidningen Legally Yours firar 15-årsjubileum och Dagens Juridik firar 10-årsjubileum… Du har satsat på media inriktad på juridik och jurister – varför?

– Vi har satsat på juridisk kompetensförsörjning, alltså spridningen av juridiska nyheter, information och utbildningar, för att vi såg att vi kunde göra det bättre än vad man tidigare har gjort. Inget konstigt – vi såg helt enkelt en möjlighet i en seriös och konservativ bransch och tog vara på den möjligheten.

– Det fantastiska är att vi hela tiden upptäcker nya möjligheter och därför ligger vi konstant och utvecklar nya produkter och tjänster. Alla blir inte superframgångsrika men i sållandet av olika projekt dyker det upp en och annan liten guldklimp som senare utvecklas till något fint – resten kastar vi snabbt i papperskorgen.

– Bäst av allt är att vi har galet kul tillsammans när vi testar alla olika kreativa lösningar som tas fram av all den kreativitet som genomsyrar företaget. Resan har verkligen bara börjat.

Relaterade Artiklar