V-ledaren om Lagrådet: ”Mer politik än juridik”

V-ledaren om Lagrådet: ”Mer politik än juridik” Foto: Claudio Bresciani / TT Foto: Claudio Bresciani / TT

Lagrådets yttrande om Regeringens och Vänsterpartiets lagförslag beskrivs som en ”slakt” – och fick V-ledaren att gå till attack.

Lagrådet dömer ut Regeringens och Vänsterpartiets förslag för att begränsa privata bolags vinster i välfärden.
Förslaget, som omfattar flera olika lagrådsremisser, anses inte vara ordentligt berett och kan både vara i strid med såväl den kommunala självstyrelsen som näringsfriheten, enligt Lagrådets resonemang.
På Twitter skriver förre stats- och utrikesministern Carl Bildt (M): ”Lagrådet formligen massakrerar, regeringens förslag om vinster i välfärden. Kan inte minnas jag sett liknande slakt”.
Stefan Stern, tidigare socialdemokratisk statssekreterare och nu medlem av Investors företagsledning är inne på samma linje: ”en sällan skådad sågning”, skriver han på Twitter.

”Jag tycker att det är mer politik än juridik”

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt går å andra sidan till hård kritik mot Lagrådet:
”Jag är förvånad över att Lagrådet i dag dömde ut regeringens och Vänsterpartiets förslag om att begränsa vinster för privata bolag i skolan och omsorgen. Jag tycker att det är mer politik än juridik.”
Svea hovrätts president Fredrik Wersäll säger till Expressen anser att partiledarebör vara försiktiga med att kritisera Lagrådet för att vara politiska:
– I Lagrådet sitter landets främsta jurister och tanken att de skulle ägna sig åt partipolitik det tror jag är väldigt långsökt, säger han till tidningen.
Regeringen och Vänsterpartiet kommer trots kritiken att lägga fram propositionen till riksdagen, där det sedan väntas bli nedröstat.

Relaterade Artiklar