Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons
Business
Publicerad: 2017-09-13 00:00

Topprankade byrån: ”Många klienter har en välfylld kassa just nu”

Foto Martina Holmberg / SCANPIX

Vinge är den juridiska rådgivare som flest klienter har högst på önskelistan i samband med ett arbetsrättsligt ärende.
– En glad nyhet, konstaterar Fredrik Dahl, advokat och arbetsrättslig expert på Vinge.

Ser du några trender bland ärendena hittills i år?
– Den transaktionsrelaterade arbetsrättsrådgivningen har varit omfattande. Vi märker också att många företag – i dessa goda tider – förstärker och omorganiserar för att kunna vara ännu starkare i framtiden. Det innebär en ökad rådgivning kring anställning, rekryteringsprocesser, tillämpligheten av konkurrensklausuler, men också omplacering och uppsägningar.
– Vi får också alltfler frågor som rör den nya gig-ekonomin, där arbetsgivar- och arbetstagarbegreppet inte är lika solklart som förut.

Arbetsrättsbarometern 2017

278 inköpare av juridiska tjänster har svarat på frågorna. Huvuddelen av dem är bolags- eller chefsjurister. 80 procent arbetar på bolag med en årsomsättning på över 90 miljoner kronor. Var fjärde köper juridiska tjänster för mer än fem miljoner om året.

Många klienter har en välfylld kassa just nu och tar tillfället i akt att göra omorganisationer och avvecklingar när man kan vara lite mer generös kring avgångspaket

Enligt undersökningen ser allt fler klienter omorganisation som ett område där de behöver hjälp.
– Ja, det märker vi tydligt av. Många klienter har en välfylld kassa just nu och tar tillfället i akt att göra omorganisationer och avvecklingar när man kan vara lite mer generös kring avgångspaket etc.

Vilka kommande lagar är det extra viktiga att uppmärksamma klienterna på?
– Visselblåsningsreglerna måste hanteras. Men även de nya reglerna kring hantering av personuppgifter bör klienterna redan nu fundera på. Det finns också nya regler om skyldigheter att ställa arbetsrättsvillkor i samband med offentliga upphandlingar som det är viktigt att skaffa sig koll på.


Dela sidan:
Skriv ut:


Annons
Annons