“Sverige är fortsatt tongivande när det gäller noteringar”

“Sverige är fortsatt tongivande när det gäller noteringar” Foto: Fredrik Sandberg / TT / Foto: Fredrik Sandberg / TT /

Färre börsnoteringar under första halvåret – men värdet stiger, enligt en sammanställning från EY.
Geopolitisk oro och turbulent handelspolitik är två viktiga anledningar till de minskande börsintroduktionerna, enligt revisionsbyrån.
Samtidigt ökar värdet för noteringarna med 5 procent jämfört med samma period 2017. Det är det högsta värdet för ett första halvår sedan 2015. Norden hade 37 börsnoteringar under första halvåret 2018.
Sverige står för den största ökningen av antalet börsnoteringar i år och hade totalt 21 IPO:s under första halvåret.

”Sverige är fortsatt tongivande när det gäller antal noteringar.”

Trots avmattningen ökade de globala marknadsintäkterna till ett värde av 94,3 miljarder US dollar under första halvåret 2018.
Stockholm har hittills i år haft 21 börsnoteringar – under första kvartalet fem börsnoteringar och under det andra kvartalet hade Stockholm 16 noteringar. Sett till värde var de mest betydande noteringarna i Norden under första halvåret den norska kiseltillverkare Elkem (832 miljoner USD), det finska fastighetsbolaget Kojamo (569 miljoner USD) och det danska it-bolaget Netcompany (563 miljoner USD).
– Sverige är fortsatt tongivande när det gäller antal noteringar. Typiskt sett är årets andra kvartal ett av de starkare vad gäller noteringar. För 2018 såg vi fem noteringar under Q1 och 16 noteringar i Stockholm under Q2, vilket är i linje med våra förväntningar i år men avsevärt lägre än Q2 2017 under vilket vi såg hela 40 noteringar äga rum. Marknaden är dock fortfarande aktiv och vi ser också att noteringsintresset i Norden fortsätter även i år, även om vi tycker oss skönja att fler exit-processer slutar i försäljning snarare än i IPO jämfört med de senaste åren. Även globalt förväntar vi oss fortfarande ett stort antal börsnoteringar på de större marknaderna under året, säger Andreas Dalhäll, partner och IPO Leader inom EY Norden och Sverige, i ett pressmeddelande.

Relaterade Artiklar