Studenter driver tvist mot global jätte: ”Har väldigt god chans”

Studenter driver tvist mot global jätte: ”Har väldigt god chans” Foto: Louise Persson Foto: Louise Persson

Saknade till en början kontor: “Höll till i mina föräldrars uterum” – “Viktigt att vara modig och våga”.

Förra våren fick Oliver Titikic sin enskilda firma registrerad. Han läser den affärsjuridiska linjen vid Lunds universitet och ville börja arbeta praktiskt med juridiken vid sidan av studierna.
– Samtidigt som jag fått beskedet från Bolagsverket såg jag på Insta Stories att Jennifer Abdulahad också startat eget som juridisk konsult. Hon går på Juristprogrammet, vi var bekanta sedan tidigare. Jag tog kontakt och det visade sig att vi hade exakt samma vision och drivkraft. Vi bestämde oss för att släppa våra enskilda firmor och i stället driva ett gemensamt bolag, säger han.
– Vi såg att det fanns ett stort gap på marknaden, säger Jennifer Abdulahad.
– På ena sidan har vi Lawline med gratis rådgivning på vissa områden, på den andra har vi extremt dyra advokatbyråer. Mellan dem finns det ingenting. Vi insåg att det fanns ett behov.
– Vi vill göra juridiken tillgänglig för alla. Den ska inte vara en klassfråga, säger Oliver Titikic.

”Vi tog oss igenom pappersarbetet och började forma en strategi för målet”

I början åtog sig den nya byrån, Aurix, ärenden gratis.
– Vi ville visa vår kompetens. Till en början hade vi inte heller något kontor utan höll till i mina föräldrars uterum, säger Oliver Titikic.
Ett av de företag de kom i kontakt med i det här skedet var energidryckstillverkaren Tiger King. När det bolaget kort tid senare av marknadsledaren Red Bull stämdes för bland annat varumärkesintrång så ville ledningen att Aurix skulle företräda dem även i den tvisten.
– Det kom som en chock. Vi var ärliga och sa att vi inte hade så stor erfarenhet, men de insisterade. Vi hade byggt upp ett förtroende hos dem. Det var nervöst, men vi var också oerhört taggade på uppgiften.
– Vi tog oss igenom pappersarbetet och började forma en strategi för målet.

”Visst är det nervöst, men vi känner båda två att vi gjort allt vi kan”

Tvisten avgörs vid Stockholms tingsrätt. Hela processen har avhandlats skriftligt.
Jennifer Abdulahad:
– Red Bull vill häva varumärkesregistreringen för vår klient, att dryckerna inte får säljas under den här etiketten. Men under ansökningstiden valde de att inte invända mot Tiger Kings registrering.

Vilka lärdomar har ni dragit av tidigare varumärkestvister som Red Bull varit inblandade i?
– Vi har gått igenom ett stort antal tidigare mål och varumärken som har ett starkt rött element mitt på burken förlorar i regel mot Red Bull. Den röda färgen och de två tjurarna i deras varumärke betraktas som ett framträdande element. Men i det här faller saknas båda dessa kännetecken.
– De väckte talan på omständigheten att Tiger King har en burk som delvis är silverfärgad, precis som deras burk. Men det var ett misstag. Vår klients burk är tryckt i vit färg. Vi har fått lägga fram bevis från fabriken där de intygar att tryckmetoden omöjliggör att det silvriga i burken ska framhävas.
Ett avgörande väntas senare i vår.
– Visst är det nervöst, men vi känner båda två att vi gjort allt vi kan. Analyserat materialet djupgående, bollat med mentorer. Vi känner att det har varit en fair fight, säger Oliver Titikic.

.

”Så länge som det går så bra som nu så ska det till ett väldigt bra erbjudande för att vi ska överväga något annat”

Vad är det viktigaste ni har lärt er?
– Att vara modig och bara våga, säger Oliver Titikic.
– Att inte fokusera på något annat än hur det ser ut i det enskilda fallet. Det är ett stort bolag på andra sidan, med en etablerad advokatbyrå, men om man bara tittar på omständigheterna och vad vi har för lagstöd så ser vi att vi ändå har en väldigt god chans, säger Jennifer Abdulahad.
Både Oliver Titikic och Jennifer Abdulahad har något år kvar på sina utbildningar. De är båda delägare, dessutom har de fem timanställda associates som även de är juridikstudenter.

Hur kommer ni att arbeta vidare med byrån?
– Vi har gott om pågående ärenden på flera områden. Det här kommer inte att vara slutet för byrån, säger Oliver Titikic.
– Så länge som det går så bra som nu så ska det till ett väldigt bra erbjudande för att vi ska överväga något annat, säger Jennifer Abdulahad

Relaterade Artiklar