Storbank bröt med advokatbyrå: “För få kvinnliga delägare”

Storbank bröt med advokatbyrå: “För få kvinnliga delägare” illustrationsbild
Foto: David Magnusson / SvD / SCANPIX / illustrationsbild Foto: David Magnusson / SvD / SCANPIX /

“Vi på DNB bekymras av att vi riskerar att få lägre kvalitet på konsulterna när byråerna inte lyckas hålla kvar sina kvinnliga stjärnor”.

Norska DNB lägger varje år cirka 155 miljoner svenska kronor på inköp av juridiska konsulttjänster. Nu bryter banken med en av sina nuvarande rådgivare och inleder i stället samarbete med byråerna Wiersholm och Wikborg Rein, skriver banken i ett pressmeddelande.

Bankens arbete med att få mer jämställda advokatbyråer har pågått sedan sommaren 2017, då kravet restes för första gången. I Norge, liksom i Sverige, är det betydligt fler kvinnor än män som tas in på juristutbildningarna.

”Byråerna har tagit fram handlingsplaner för att öka andelen kvinnliga delägare”

– En hög andel av de som har bäst betyg är kvinnor. De anställs på byråerna men faller ofta bort innan de når partnerskap. Vi på DNB bekymras av att vi riskerar att få lägre kvalitet på konsulterna när de inte lyckas hålla kvar sina kvinnliga stjärnor , säger bolagsjuristen Audun Moen i pressmeddelandet.
Orsaken till att banken nu väljer Wiersholm och Wikborg Rein som nya rådgivare är att byråerna tagit fram handlingsplaner för att öka andelen kvinnliga delägare. Wikborg Rein har till exempel lovat banken att minst hälften av de delägare som utses under de närmaste åren ska vara kvinnor. Wiersholm har satt som mål att en tredjedel av delägarna ska vara kvinnor 2028.

Relaterade Artiklar