Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons
Business
Publicerad: 2017-03-29 00:00

Stämningen som kan reda ut begreppet ”fake news”

Journalistikläraren Pat Winters Lauro, undervisar om fake news vid ett universitet i New Jersey. Foto: AP Photo/Julio Cortez

I februari publicerade den amerikanska tidningen Daily Sentinel en ledartext som argumenterade för ett lagförslag om att journalister och andra skulle ges större tillgång till offentliga register. Den republikanske delstatssenatorn Ray Scott uppmanades att släppa fram förslaget. På Facebook och Twitter beskrev Scott artikeln som ”fake news”.
Termen, som använts flitigt under de senaste månaderna, syftar på rent påhittade historier som sprids på sociala medier i form av falska nyhetsartiklar. Debatten tog fart ordentligt I höstas när en pizzeria i Washington attackerats av en man som trodde på felaktiga uppgifter om att ett pedofilnätverk höll till i restaurangens källare – och att Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton var en av medlemmarna.

När en makthavare försöker minska trovärdigheten hos oss för att han inte gillar det han ser - då har vi ett problem.

SA:s president Donald Trump har även han använt termen ”fake news” flitigt, ofta om artiklar eller utspel vars innehåll han inte instämmer i. Även den betydelsen har under de senaste månaderna fått stor spridning.
Daily Sentinels chefredaktör Jay Seaton blev upprörd över att politikern använde den nedsättande termen om tidningens ledartext.
– När en makthavare försöker minska trovärdigheten hos oss för att han inte gillar det han ser – då har vi ett problem, säger han till National Public Radio, NPR.
Nu förbereder han därför en stämningsansökan mot Scott. Hans advokat Steven Zansberg konstaterar:
– Det är en trend att politiker kallar legitim nyhetsrapportering för ”fake news”. Syftet är att göra nyhetskällorna mindre legitima.
Initiativet att agera rättsligt i det här sammanhanget är kontroversiellt i USA, där medierna av tradition inte velat ”dämpa andras yttrandefrihet”. Samtidigt har många jurister konstaterat att det behövs praxis kring begreppet.
– I det här fallet måste en linje dras, säger George Freeman, tidigare bolagsjurist för The New York Times, till NPR.


Dela sidan:
Skriv ut:


Annons
Annons