Söder (SD): Låt Kungen föreslå statsminister

Söder (SD): Låt Kungen föreslå statsminister Foto Bertil Enevåg Ericson / SCANPIX Foto Bertil Enevåg Ericson / SCANPIX

Björn Söder (SD) vill att statschefen i framtiden övertar uppdraget att föreslå talman: ”Skulle undgå att dras in i politiska fulspel”.
Riksdagsledamoten Björn Söder (SD) föreslår i en motion att kungen i framtiden ska ta över talmannens uppdrag att föreslå regeringsbildare. I motionen skriver han att Sverige skiljer sig från andra parlamentariska demokratier på så sätt att talmannen och inte statschefen föreslår regeringsbildare.

”Finns starka skäl till att vidta åtgärder för att talmansrollen skiljs från det rent politiska spelet”
Söder (SD): Låt Kungen föreslå statsminister

Förra mandatperioden var Söder riksdagens andre vice talman, en position han kandiderade till även i år. I stället valdes V:s Lotta Johnsson Fornarve till den posten.
I motionen konstaterar Björn Söder att den politiska situationen efter riksdagsvalet 2018 gjort det svårare att bilda regeringen utifrån de politiska blocken.
”Det finns därför starka skäl till att vidta åtgärder för att talmansrollen skiljs från det rent politiska spelet kring statsministerrollen och inte fortsätter att bli föremål för partipolitiska strategier och smutsigt spel. Därför bör ansvaret för att föreslå ny statsminister för riksdagen flyttas tillbaka till statschefen, som står helt utanför partipolitiken. Både valet till talman och talmansämbetet i sig skulle därmed undgå att dras in i politiska fulspel som skedde 2018, vilket inte är värdigt ämbetet eller riksdagen”, skriver Björn Söder i motionen.

Relaterade Artiklar