Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons
Porträtt
Publicerad: 2018-05-01 00:00

Sjätte gången i rad:”Blir gladare för varje gång”

Foto: Janerik Henriksson / TT /

Johan Eriksson om året med terrormålet – och om framtiden: ”Det finns ett scenario där vi överklagar”.

För sjätte året i rad röstas Johan Eriksson fram som den försvarare advokaterna själva skulle anlita. Mer än var fjärde svarande – 27 procent – röstade på honom.
– Det är lustigt, men jag blir gladare för varje gång, säger Johan Eriksson.
– Jag känner av pressen. Jag vill leva upp till det här förtroendet. Fortsätta på samma sätt och försöka vara så noggrann som möjligt, och göra så gott jag kan. Jag vill inte fasta i någon bedräglig känsla av erfarenhet, utan gno på. Så jag blev väldigt glad.
Det senaste året har varit annorlunda för Johan Eriksson. Terrorrättegången mot Rakhmat Akilov, som erkänt dådet på Drottninggatan i Stockholm, har tagit största delen av hans tid.
– Under inledningsskedet tog det extremt mycket tid. Sedan följde en period där det mer påminde om hur mål är vanligtvis, men efter att åtal hade väckts blev det åter extremt intensivt. Jag har hela tiden ägnat mycket tankar åt det. Det kanske också beror på att journalister har ringt mig varenda dag sedan jag åtog mig det här. Så brukar det inte vara.

Journalister har ringt mig varenda dag sedan jag åtog mig det här.

Från att rättegången inleddes i februari har Eriksson jobbat mer än heltid med målet.
– Det är annorlunda, vi är vana vid att springa från det ena till det andra. Då är det spännande att under en period jobba helt annorlunda, och slippa vara så splittrad. Men nu börjar jag känna att det ska bli kul att göra något annat.
Den sista rättegångsdagen närmar sig. Onsdagen 2 maj håller Johan Eriksson sin plädering.

Vad har du lärt dig av Akilov-målet?
– Massor! Framför allt har jag lärt mig mer om att hantera stora mål. Det är som att baxa en oceanångare. Jag trodde att man kunde en del om det, men man lär sig något nytt hela tiden.

Kan du ge några exempel?
– Jag har insett hur viktigt det är att föra noggranna anteckningar om vad som sker under förhandlingen, så att man inte glömmer något som behövs i pläderingen. Det gör det enklare att ligga i fas med funderingarna kring slutanförandet.
– En annan är behovet att lägga god tid till planering av förhandlingen. Både för egen del och tillsammans med tingsrätten
– En annan lärdom är att många har väldigt dålig förståelse för advokaters yrkesroll. Periodvis har det haglat in trista tillmälen om mig och mitt jobb på ett sätt som jag aldrig sett förut. Så fort jag inte säger ja till allt som åklagaren tycker så blir folk förbannade. Det är en tråkig insikt.
Hur har du hanterat det här?
– Folk tycks tro att man bara måste syssla med mål där man bara sympatiserar med sin klient, eller till om med d eras gärning. Så varje gång jag fått chansen har jag försökt förklara vad vi advokater faktiskt sysslar med.

Jag hoppas innerligt att processen slutar här i tingsrätten, men jag kan se ett scenario där vi kan komma att överklaga

I sin slutplädering yrkade åklagaren Hans Ihrman på att Rakhmat Akilov ska dömas till livstid fängelse.

Kan du se ett scenario där ni överklagar?
– Jag hoppas innerligt att processen slutar här i tingsrätten, men jag kan se ett scenario där vi kan komma att överklaga. Förhåller vi oss till alla parter i målet så ser jag faktiskt en rad scenarion. Det finns enskilda målsäganden vars åtalspunkter kommer att bli ogillade som kommer att bli väldigt besvikna över den utgången.

Vad skulle få er att överklaga?
– Det har nog en del att göra med hur domen formuleras. Han vill ju inte bli dömd för livstid. Ett av mina uppdrag är försöka förhindra det. Hur domen formuleras tror jag får stor betydelse för hans beslut.
– Tills nu har allting varit väldigt rättssäkert och bra i alla delar av rättskedjan. Alla har behandlat honom på det sätt som rättvisan ska och inte låtit egna personliga åsikter prägla hur man beter sig mot honom.

Har du någonsin ångrat att du åtog dig uppdraget?
– Nej, det har jag inte. Jag känner mig oerhört glad och ödmjuk över att ha fått förmånen att delta i en sådan process. Det är ett krävande mål. I någon mening är det också ett förtroendeuppdrag.


Dela sidan:
Skriv ut:


Annons
Annons