”Sexism inom rättsväsendet är extra allvarligt”

”Sexism inom rättsväsendet är extra allvarligt” Jonas Sjöstedt och Rossana Dinamarca på partikongressen 2012. Arkiv.
Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX / Jonas Sjöstedt och Rossana Dinamarca på partikongressen 2012. Arkiv. Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX /

Vänsterpartiet kräver massiva utbildningsinsatser för rättsväsendet: ”Behövs bas om sexualiserat våld och sexualbrott i juristutbildningen”.

I en debattartikel i Dagens Nyheter skriver Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt och riksdagsledamoten Rossana Dinamarca om #MeToo och de upprop om sexuella trakasserier som gjorts inom en lång rad branscher. Situationen inom rättsväsendet är ”särskilt allvarlig”, anser Sjöstedt och Dinamarca: ”Med tanke på att det är dit utsatta ska vända sig för att söka rättvisa. ”

”Behövs en bra bas om sexualiserat våld och sexualbrott i juristutbildningen”

V-politikerna anser att ”det behövs en bra bas om sexualiserat våld och sexualbrott i juristutbildningen och det måste ingå på ett bättre sätt i polisutbildningen.”
Förhoppningen är att detta kan leda till bland annat bättre förundersökningar och att offren får ett bättre bemötande
I debattartikeln föreslår Jonas Sjöstedt och Rossana Dinamarca också att det inrättas en nationell kriskommission som ska samordna arbetet med de kvinnor som berättat om övergrepp och trakasserier under #MeToo-uppropen.

Här finns debattartikeln

Relaterade Artiklar