”Se över preskriptionstiden om sexbrott för barn”

”Se över preskriptionstiden om sexbrott för barn” Ulrika Rogland. Arkiv. Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX / Ulrika Rogland. Arkiv. Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX /

Fallet med en före detta idrottsledare som misstänks för att grovt ha utnyttjat en 13-årig flicka sexuellt har väckt starka reaktioner. Mannen infann sig aldrig på rättegångar går fri för att han aldrig dök upp på rättegångarna. Av den anledningen preskriberades fallet natten till måndagen.
nast år 2007 men har inte dykt upp på rättegångarna. I natt gick tidsfristen ut och mannen kan nu gå fri.

”Det finns anledning att se över om preskriptionstiderna vid sexualbrott mot barn ska förlängas eller tas bort så detta inte händer igen”

Advokaten Ulrika Rogland – specialiserad på uppdrag som målsägandebiträde – skriver på SVT:s debattsida att barn ofta inte anmäler sexualbrott förrän de blivit äldre. Antingen för att de är i beroendeställning, inte vet vad de blivit utsatta för eller för att de inte vågar berätta:
” Det finns anledning att se över om preskriptionstiderna vid sexualbrott mot barn ska förlängas eller tas bort så detta inte händer igen” skriver hon.
Tidigare har Socialdemokraterna sagt att preskriptionstiden ska slopas i fall med sexualbrott mot barn – något som inte skett. Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé vill att preskriptionstiden tas bort – och att straffen skärps.

Ulrika Roglands debattartikel

https://www.svt.se/opinion/ulrika-rogland-om-juridik

Relaterade Artiklar