”Så lär sig juriststudenter att inte visa känslor”

”Så lär sig juriststudenter att inte visa känslor” Illustrationsbild.
Foto: Anders Wiklund / SCANPIX / Illustrationsbild. Foto: Anders Wiklund / SCANPIX /

Sociologen Lisa Flower: “När till exempel tentaresultaten publicerades så skulle man inte visa om man kuggats. Man skulle inte bli ledsen, utan gå därifrån utan att visa någonting”.

Emotionssociologen Lisa Flower har nyligen disputerat på en avhandling om hur advokater visar känslor och emotioner i rätten.
– Innan jag inledde det projektet hade jag forskat på juriststudenter och vad de lär sig om känslor på juristutbildningen, säger hon.
– I samband med min masterutbildning intervjuade jag juriststudenter och personal vid universiteten för att ta reda på hur studenterna lär sig emotionshantering. Hur de pratar om känslor och emotioner.

”De ser hur andra studenter gör och förstår vilka känslor man kan visa upp och vilka man gör bäst i att dölja”
Lisa Flower

Lisa Flower

– Men fokus låg på att de inte skulle visa upp några känslor över huvud taget. Den frågan fanns över huvud taget inte med på programmet. Fokus var i stället att de i skulle vara så objektiva som möjligt.
– De socialiserades in i att inte visa sina känslor. När till exempel tentaresultaten publicerades så skulle man inte visa om man kuggats. Man skulle inte bli ledsen, utan gå därifrån utan att visa någonting.
– De ser hur andra studenter gör och förstår vilka känslor man kan visa upp och vilka man gör bäst i att dölja.

Relaterade Artiklar