Kritik mot Dan Eliassons nya jobb: “Sätt stopp för detta”

Kritik mot Dan Eliassons nya jobb: “Sätt stopp för detta” Foto: Fredrik Sandberg / TT / Foto: Fredrik Sandberg / TT /

Dan Eliasson har utsetts till ny generaldirektör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Regeringen beslutade under onsdagen att Dan Eliasson ska bli ny generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Därmed lämnar han uppdraget som rikspolischef.
Han gör sin sista arbetsdag som rikspolischef 15 februari och tillträder tjänsten som generaldirektör på MSB den 5 mars.
− Jag hade gärna fortsatt arbetet tillsammans med alla fantastiska polisanställda, men tycker också det ska bli mycket spännande att leda en ny verksamhet med ett samhällsviktigt uppdrag, säger Dan Eliasson.

”Det har varit några tuffa år, men nu har omorganisationen slutförts”

Dan Eliasson tillträdde tjänsten som rikspolischef den 1 januari 2015 när polisen formellt slogs samman till en enda myndighet.
Han har under de senaste åren varit utsatt för hård kritik. Flera partiledare har krävt hans avgång, liksom representanter från Polisen.
− Det har varit några tuffa år, men nu har omorganisationen slutförts. Vi har klarat av svåra operativa utmaningar som flyktingkrisen och terrordådet på Drottninggatan. En lönemässig uppvärdering av polisyrket har startat. Den negativa trenden för utredningsresultaten har brutits, säger Dan Eliasson i ett pressmeddelande.
Beskedet att Dan Eliasson slutar som rikspolischef välkomnas av allianspartiernas ledare:
”Bra att han nu slutar. Det är ett viktigt steg på vägen för att skapa arbetsro i organisationen och öka tryggheten i hela landet”, skriver C-ledaren Annie Lööf på Twitter.
“Bra att Dan Eliasson (S) avgår. Men det räcker inte. Nu krävs ny politik”, twittrar L-ledaren Jan Björklund.
Att Eliasson tar över MSB har samtidigt mött stark kritik:
Riksdagsledamoten Caroline Szyber (KD) på Twitter: ”Känslan när han var chef för polisen var fel man på fel plats”.
EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark (M) twittrar att Eliasson snart har ”undergrävt fyra viktiga myndigheters verksamhet och förtroende”.
Paulina Neuding, jurist och borgerlig debattör instämmer i den bilden:
”Inte vilken myndighet som helst. Sätt stopp för detta”, skriver hon på Twitter.

Relaterade Artiklar