Prutade räkningar i terrormålet: ”Kan inte läsa hela förundersökningen”

Prutade räkningar i terrormålet: ”Kan inte läsa hela förundersökningen” Rådman Carl Rosenmüller, chefsrådman Ragnar Palmkvist 
Foto: Anders Wiklund / TT / Rådman Carl Rosenmüller, chefsrådman Ragnar Palmkvist Foto: Anders Wiklund / TT /

En stor del av målsägandebiträdena fick sina räkningar nedskrivna – Johan Erikssons tid för mediakontakter halverades.

Knappt hälften av de 14 målsägandebiträdena i terrorrättegången i Stockholms tingsrätt nekas en tredjedel eller mer av sin begärda ersättning. Orsaken är att den mängd timmar de angett att de lagt ner på målet inte anses ha varit nödvändig.
För SR Ekot betonar rådmannen Carl Rosenmüller att han inte ifrågasätter att advokaterna lagt ner den angivna tiden.
– Det vi menar är att man kan inte sitta med alla dagar och man kan inte läsa hela förundersökningen, säger Rosenmüller till Ekot. Han säger också at domstolen varit tydliga med detta från början.
Störst är nedskrivningen vad gäller tid för inläsning av förundersökningen och antal dagar som advokaterna har närvarat i rätten.

”Det är svårt att jämföra vår inläsningstid med målsägandebiträdenas”

Även Rakhmat Akilovs försvarare Johan Eriksson och Robin Söder får sina räkningar nedskrivna.
– Rätten har dragit ner på våra kostnader för inläsning. Där har de prutat 100 timmar på var och en av oss, säger Johan Eriksson.
De båda hade skrivit upp 350 timmars inläsning var, totalt 700 timmar.
– Det är svårt att jämföra vår inläsningstid med målsägandebiträdenas. Min klient har berörts av samtliga delar av utredningen.
Johan Eriksson konstaterar också att inläsningen har varit mer tidskrävande än normalt.
– Vi har till exempel skrivit PM och gått igenom förundersökningen med klienten. Processen har varit lite krångligare än normalt.
Dessutom hade Johan Eriksson begärt betalning för att han under en timme i veckan under målets gång ha haft kontakt med media, totalt 60 timmar. Denna tid har rätten skurit ned till hälften. Däremot gick rätten med på att Eriksson skulle tilldelas förhöjt arvode. Totalt rör det sig om 2,1 miljoner, runt 170 000 kronor mindre än det begärda beloppet.

Relaterade Artiklar