Operation Playa granskas på nytt efter SVT:s serie

Operation Playa granskas på nytt efter SVT:s serie Jonas Falk stod i centrum för polisens "Operation Playa". Foto: SVT Jonas Falk stod i centrum för polisens "Operation Playa". Foto: SVT

Polisen raderade sina egna loggar om hemliga insatsen – anmäler nu sitt eget agerande.

I dokumentärserien ”Operation Playa” har SVT skildrat polisens arbetsmetoder i samband med det stora narkotikamålet. Bland annat kritiseras hur polisens sektion för särskilda insatser (SSI) agerat under utredningen. SVT har till exempel rapporterat om att poliser festade i Spanien under utredningen och att loggar som beskrev vad som egentligen skedde har raderats.
Nu har polisen anmält sitt eget agerande i samband med utredningen.
”Uppgifterna som framkommer i SVT är av sådan allvarlig karaktär att det bör prövas”, skriver Polismyndigheten i ett pressmeddelande.
Tidigare har tio förundersökningar inletts om hur polisen bedrev Operation Playa. Samtliga har lagts ned.

”För att jag ska kunna bedöma anmälan måste jag hämta in en stor mängd material för genomgång”

Samtidigt har åklagarmyndigheten inlett en förundersökning kopplad till Playamålet. Förundersökningen riktas inte mot någon person, utan är inledd för att åklagaren ska kunna vidta utredningsåtgärder, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.
– Den 17 april inkom en anmälan om påstått tjänstefel. För att jag ska kunna bedöma anmälan måste jag hämta in en stor mängd material för genomgång. Därför har jag öppnat en förundersökning, säger chefsåklagare Maria Sterup på Särskilda åklagarkammaren.
Polisens sektion för särskilda insatser avvecklades efter Operation Playa.

Relaterade Artiklar