Nämndemannen efter kritiken: ”Har inte sagt det som står i domen”

Nämndemannen efter kritiken: ”Har inte sagt det som står i domen” Foto: Pontus Lundahl / TT Foto: Pontus Lundahl / TT

Efter kontroversiella domskälen i Solna – JO vill ha utredning om nämndemän ska få se domar i förväg.

En av de två nämndemän som stängts av från sina uppdrag efter en uppmärksammad dom vid Solna tingsrätt säger nu att domskälen innehåller lögner och felaktigheter.
– De saker som det står att jag har sagt i domskälet har jag helt enkelt inte sagt, säger nämndemannen Ebtisam Aldebe i en intervju med Aftonbladet.
Domen rör en man som åtalats för att ha misshandlat en kvinna under 2015. I domskälen menar nämndemännen att mannen ”verkar vara en bra familj, till skillnad från hennes, vilket också har betydelse för bedömningen av skuldfrågan”.

”Jag har skrivit ner vad jag ansåg vara deras uppfattning vid överläggningen.”

Till tidningen säger Aldebe nu att bevisen mot mannen inte var tillräckliga, vilket ledde till friandet.
Domaren Lena Klintefall säger till Aftonbladet att hon inte skrivit ned något som nämndemännen inte sagt:
– Det stämmer alltså inte. Jag har skrivit ner vad jag ansåg vara deras uppfattning vid överläggningen.
Nu vill Justitieombudsmannen att Solna tingsrätt ska utreda om nämndemännen borde ha fått se domen innan den meddelades. Han beskriver situationen som att nämndemännen diskuterat domen och att domaren kan tänkas ha uppfattat resonemanget som ”tokigt”:

”Frågan är hur man ska göra i ett sådant kontroversiellt fall, där man som juristdomare tycker att det är på väg överstyr”

– Frågan är hur man ska göra i ett sådant kontroversiellt fall, där man som juristdomare tycker att det är på väg överstyr, säger JO Lars Lindström till TT.
Lindström hoppas att ett kommande beslut från JO ska kunna fungera som praxis för hur liknande situationer ska hanteras framöver.

Relaterade Artiklar