Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons
Politik
Publicerad: 2017-09-20 00:00

MP-motion: ”Regeringen får inte ge vika för domstolarnas motstånd”

Foto: Henrik Montgomery / TT /

I början av september avvisade Lagrådet regeringens förslag om hur FN:s barnkonvention ska införlivas i svensk lag. Lagrådet menade bland annat att konventionen redan återspeglas väl i befintlig lagstiftning.
”De flesta av konventionens artiklar är allmänt hållna och utformade så att de inte passar för en direkt tillämpning i enskilda fall”, menade Lagrådet.
Redan i sin första regeringsförklaring 2014 sade statsminister Stefan Löfven att barnkonventionen skulle bli svensk lag.

Det är nu av oerhörd vikt att regeringen inte ger vika för det motstånd som främst kommer från våra domstolar

Riksdagsledamoten Jan Lindholm (MP) vill – ”med anledning av lagrådets kraftfulla motstånd mot regeringens förslag”- motion att riksdagen ska göra ett ”kraftfullt uttalande” så att regeringen får ett tydligt stöd i det fortsatta arbetet.
I en ny motion skriver han:
”Det är nu av oerhörd vikt att regeringen inte ger vika för det motstånd som främst kommer från våra domstolar utan fortsätter lagstiftningsarbetet med kraft. Barns rättigheter kränks varje dag i Sverige och vi står inför en avgörande strid. Barns rätt måste väga tyngre än en förändringsovillig rättsapparat”.


Dela sidan:
Skriv ut:


Annons
Annons