Ministern: ”Fängelserna måste byggas ut”

Ministern: ”Fängelserna måste byggas ut” Foto: Lise Åserud / NTB scanpix / TT / Foto: Lise Åserud / NTB scanpix / TT /

Svenska fängelser och häkten behöver byggas ut under de närmaste åren, enligt justitieminister Morgan Johansson (S).

Morgan Johansson gör bedömningen att fler kommer att dömas som en höljd av att Polismyndigheten får större resurser och att straffen för bland annat vapenbrott skärps. Vid årsskiftet höjs minimistraffet för grovt vapenbrott från ett till två års fängelse och maxstraffet för samma brott från fyra till fem års fängelse. Till SR Ekot har Johansson sagt att han också vill se skärpningar av straffen för synnerligen grovt vapenbrott.

”Den stora utmaningen blir att dimensionera kriminalvården så att den klarar av att ta emot de som nu döms ”

I en intervju med nyhetsbyrån TT säger han att den ”stora utmaningen” för nästa mandatperiod blir att ”dimensionera kriminalvården så att den klarar av att ta emot de som nu döms och rehabilitera dem”.
Johansson menar att det på sikt behövs hundratals fängelse- och häktesplatser.
Under det senaste decenniet har antalet fångar minskat med 24 procent i Sverige, från 5 533 år 2006 till 4231 tio år senare. Samtidigt minskade antalet fängelser från 58 till 47. Under många år har även antalet brottsutredningar minskar, men under 2016 märks en svag förändring: Antalet utredningar som lämnats över till åklagare har under året ökat med tre procent. Dessa fall rör främst narkotikabrott, trafikbrott och bedrägerier.

Relaterade Artiklar