Massi Fritz: ”Vi är inga andra klassens advokater”

Massi Fritz: ”Vi är inga andra klassens advokater” Foto: Jeppe Gustafsson / TT / Foto: Jeppe Gustafsson / TT /

Elisabeth Massi Fritz fick bakläxa för sin kostnadsräkning i Mantorpsmålet. Nu kritiserar hon domstolarnas syn på målsägandebiträden.

Advokaten Elisabeth Massi Fritz har varit målsägandebiträde åt åtta anhöriga till det par som mördades i sitt hem utanför Mantorp i Östergötland 2017. Massi Fritz hade begärt 718 299 kronor för sitt arbete i målet. Av detta var 482 000 kronor arbetskostnad, vilket innebar 354 arbetstimmar.
I domen menade Linköpings tingsrätt att Massi Fritz fakturering inte var rimlig. Rätten sänkte beloppet till 305 775 kronor, 225 arbetstimmar.
På Instagram kritiserar nu Elisabeth Massi Fritz domstolarna:
”Försvarare kan yrka höga arvoden för att de företräder en misstänkt medans vi målsägandebiträden, majoriteten kvinnor, behandlas som andra klassens advokater för att vi företräder brottsoffren”.

”Uppmanar samfundet att utreda alla advokaters räkningar ”

Massi Fritz skriver att hon bad om att få ytterligare ett målsägandebiträde med sig i målet, men att tingsrätten sagt nej till detta. Hon jämför med terroråtalade Rakhmat Akilov, som fått två försvarare. Hon undrar varför dessa räkningar inte ifrågasätts.
”Skuldfrågan var erkänd och det fanns inte mycket att jobba på i den delen” skriver hon.
Massi Fritz faktureringsrutiner utreds av Advokatsamfundets disciplinnämnd, efter kritik från tidigare medarbetare. I Instagraminlägget skriver Massi Fritz också att hon ingenting har att dölja – och uppmanar samfundet att utreda alla advokaters räkningar – och inte bara ”mina och mina kollegors”.

Relaterade Artiklar