Mannheimer Swartlings vd: “AI är snart en hygienfaktor”

Mannheimer Swartlings vd: “AI är snart en hygienfaktor” Foto: Joachim Lundgren Foto: Joachim Lundgren

Mannheimer Swartlings vd Jan Dernestam om de tre tendenser som ritar om advokatmarknaden.

– Hittills har all teknisk utveckling varit till vår fördel, säger Jan Dernestam.
– Innan jag för sju år sedan tog rollen som vd så arbetade jag mest med bank och finans. När ett svenskt bolag ingick ett låneavtal på en miljard med en av de stora internationella bankerna så kostade det kanske 500 000 kronor. I dag är priset för ett liknande avtal 100 000 kronor.

”Vi har ett tecknat avtal med ett AI-system som vi börjat använda, men än så länge är det mer artificiellt än intelligens.”

– Klienten får en billigare produkt, vi får visserligen mindre betalt men kan tack vare tekniken ändå upprätthålla en acceptabel lönsamhetsnivå. Det är en win win-situation tack vare de digitala verktyg vi använder; knowledge management-system, söksystem, automated drafting, som själv tar fram ett första utkast till ett avtal. I dag är de mer eller mindre hygienfaktorer, säger han.
– AI är än så länge mer av en hype än det i praktiken är ett kunnigt system. Vi har ett tecknat avtal med ett AI-system som vi börjat använda, men än så länge är det mer artificiellt än intelligens. Man får ge det lite tid, systemen måste lära sig vad vi vill ha fram. Men utvecklingen går snabbt och även det kommer snart vara en hygienfaktor att ha.

”Under många år har vi gjort en marknadsförflyttning.”

– Under många år har vi gjort en marknadsförflyttning. Äntligen har vi lärt oss att tacka nej till olönsamma uppdrag. Vår organisation är inte riggad för att göra enkla tvister eller transaktioner. Vi investerar mycket i teknik och utbildning och då är det inte kostnadseffektivt att anlita oss för en anmälan om att man bytt styrelse eller när man vill göra en väldigt liten M&A-affär. Det betyder att vi inte kommer att påverkas nämnvärt när den typen av uppdrag automatiseras.
Jan Dernestam säger att byrån identifierar tre tendenser som påverkar advokatmarknaden:
– Dels automatiseringen, dels att bolagsjuristavdelningarna har expanderat enormt de senaste åren. Man har insourcat mycket och anställt många bolagsjurister som gör det bulkjobb som annars lagts ut på mindre och mellanstora byråer.
– Sedan ser vi revisionsbyråerna i big four som nu återigen är tillbaka på marknaden. De kommer att ha enorma ai-system. De har också stora ambitioner, men de påverkar inte riktigt oss eftersom vi siktar på lite olika typer av uppdrag.

Relaterade Artiklar