”Målet hade kunnat undvikas om alla hade spelat enligt reglerna”

”Målet hade kunnat undvikas om alla hade spelat enligt reglerna” Esa Teittinen tillsammans med sin försvarsadvokat Marko Tuhkanen.
Foto: Janerik Henriksson / TT Esa Teittinen tillsammans med sin försvarsadvokat Marko Tuhkanen. Foto: Janerik Henriksson / TT

På fredag kommer Svea hovrätts dom i ”badkarsmordet”. ”Fusk från polisens sida har lett till den felaktiga domen” säger försvararen Marko Tuhkanen.

I slutet av augusti släpptes 62-årige Esa Teittinen på fri fot av Svea hovrätt. 2010 hade han dömts han till femton års fängelse för att ha dränkt en vän i ett badkar i Solna. Det fanns varken teknisk bevisning mot honom eller några ögonvittnen – den fällande domen byggde på vittnesmålet från en kvinna som befann sig i lägenheten vid dödsfallet.
I flera år har Esa Teittinen kämpat för att få resning i målet. Tidigare i år nåddes resultat: Högsta domstolen beviljade prövningstillstånd. Dåvarande riksåklagaren Anders Perklev konstaterade samtidigt att Teittinen sannolikt hade frikänts för ansvar för mord om de nya omständigheter som presenterats varit kända för domstolen i samband med rättegången.

”Jag förväntar mig av domskrivningen att det står att Esa är oskyldig”

I augusti har målet åter prövats av Svea hovrätt, något som alltså resulterade i att Teittinen släpptes. På fredag väntas domen. Försvararen Marko Tuhkanen – som bland annat hjälpt Teittinen med en ny rekonstruktion samt flera av de sakkunnigutlåtanden som stärkt hans version – säger att han har ”väldigt höga förväntningar” på domen.
– Jag förväntar mig av domskrivningen att det står att Esa är oskyldig, säger Tuhkanen.
– Det är inte fråga om rimligt tvivel. Vi har utrett att den här mannen dött utan någon annans inverkan. Det finns ingen anledning att utgå från att han skulle ha blivit mördad. Man måste lyssna på vetenskapen. När experterna nu säger att något mord inte inträffat så kan det inte heller ha varit så.
– Hela det här målet hade kunnat undvikas om alla hade spelat enligt reglerna. Jag har skriftlig bevisning på fusk från polisens sida, säger Marko Tuhkanen som säger att han kommer att utveckla anklagelserna i samband med en presskonferens på fredag.

”I utredningen finns förhör som har försvunnit, en telefonavlyssning som på suspekta sätt har raderats. ”

Marko Tuhkanen har tidigare sagt i media att den kvinna som pekar ut Teittinen som mördare är “mytoman”.
– Och det borde polisen ha insett tidigare. När man samlar in bevisning för att styrka hennes trovärdighet hamnar man hela tiden i återvändsgränder.
– Det har varit en röd tråd att man hela tiden skyddat det här vittnet och inte tagit upp saker som man vetat varit fel. I utredningen finns förhör som har försvunnit, en telefonavlyssning som på suspekta sätt har raderats.
– Det mest upprörande är att hon först vid elfte förhöret påstår att Esa skulle ha erkänt mordet för henne. Detta gör hon efter att förhörsledaren påstått att Esa pekat ut henne som mördare, vilket han aldrig gjort. Det är olagliga förhörsmetoder.

Relaterade Artiklar