Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons
Porträtt
Publicerad: 2017-11-30 00:00

Louise Meijer vald till Årets Jurist: ”Blev helt chockad”

Foto: Privat

Louise Meijer, grundare av Justitiapriset, har valts fram till Årets Jurist 2017.
– Jag blev helt chockad, säger hon.

1 574 personer röstade fram ”Årets Jurist”, som arrangeras av Legally yours och Dagens Juridik. Flest röster fick Louise Meijer, grundare av Justitiapriset, som delas ut till den affärsjuridiska advokatbyrå som varit bäst på jämställdhet under det gångna året.
– Jag blev helt chockad. Flera av de övriga nio som man kunde rösta på är helt fantastiska personer. Många av dem betraktar jag som förebilder i min juridiska gärning, säger hon.

Varför har så många röstat på dig, tror du?
– Jag tror det har att göra med att jag är tydligt profilera i jämställdhetsfrågor när det kommer till juristbranschen. Det finns ett stort behov av förändring i branschen. Det är många som vill att det ska bli bättre. Jag tror att det har fällt avgörandet.

De var nominerade till Årets Jurist 2017

Christer Danielsson, ordförande i Advokatsamfundet
Johan Eriksson, brottmålsadvokat,
Petra Hedengran, chefsjurist Investor
Mari Heidenborg, justitieråd Högsta domstolen
Annie Lööf, partiledare Centerpartiet
Thomas Magnusson, brottmålsadvokat, ombud för Kaj Linna
Louise Meijer, grundare Justitiapriset
Andreas Norlén, ordförande konstitutionsutskottet
Malin Persson Giolito, författare
Fredrik Wersäll, president Svea hovrätt

Om jag kommer in i riksdagen tänker jag undersöka möjligheterna att jobba som jurist vid sidan av.

Ändrar ni upplägg på Justitiapriset efter #MeToo?
– Vi kommer att uppdatera och slipa på de frågor som handlar om sexuella trakasserier. I övrigt vill vi att tävlingen ska etablera sig som ett naturligt inslag hos byråerna, därför kommer mycket se likadant ut.

Vad ska till för att #MeToo ska ha en hållbar effekt i juristbranschen?
– En bra grej med #MeToo är att tystnadskulturen har brutits. För tjejerna i branschen gäller det nu att orka hålla i det. När det kommer till cheferna krävs det mer lyhördhet, att våga ta tag i problemen, och ha en åtgärdsplan för vad som ska ske om något sådant händer på företaget.
– Jag hoppas att #MeToo bidragit till att fler chefer är bättre förberedda på att agera om det inträffar sexuella trakasserier på det egna företaget.

Louise Meijer jobbar som biträdande jurist på den humanjuridiska byrån Moll & Grosskopf i Lund. Inför valet 2018 står hon också på valbar plats på riksdagslistan för Moderaterna i Skåne. Tidigare har hon varit vice ordförande för Moderata ungdomsförbundet.

Jag antar att du pausar juridiken om du kommer in.
– Troligtvis ja, men om jag kommer in tänker jag undersöka möjligheterna att jobba som jurist vid sidan av. Det beror på vad regelverket säger.

Var det självklart att kandidera till riksdagen?
– Nej. Jag har aldrig betraktat politiken som en karriär. Det är därför jag har utbildat mig till jurist- På valdagen kommer jag att ha jobbat som det i fyra år. Samtidigt är jag väldigt glad för att medlemmarna har gett mig den här chansen. Sedan får vi se om det håller ända in i mål.

De har blivit Årets Jurist

2017 Louise Meijer, grundare Justitiapriset
2016 Alice Teodorescu, politisk chefredaktör GP
2015 Clarence Crafoord, Centrum för rättvisa
2014 Madeleine Leijonhufvud, professor emirata
2013 Thomas Olsson, advokat
2012 Mårten Schultz, professor
2011 Christina Ramberg, professor
2010 Torgny Håstad, justitieråd
2009 Elisabeth Massi Fritz, advokat
2008 Torgny Håstad, justitieråd
2007 Göran Lambertz, JK
2006 Claes Borgström, Jämo
2005 Hans Blix, diplomat
2004 Thomas Bodström, justitieminister

Begåvad röst i den ofta osakliga debatten om jämställdhet i advokatvärlden.

Därför blev Louise Meijer Årets Jurist 2017 – så här motiverar de som röstade:

Louise är en driven och kompetent person som kommer fortsätta att leverera nya idéer och koncept i många år framöver.

En fantastisk inspiration och drivkraft. Hennes engagemang har hjälpt till att forma politiken i Sverige och kommer fortsätta förändra och påverka många år in i framtiden.

Louise är en stark person som på ett konstruktivt sätt tar sig an samhällsutmaningar som tex jämställdhetsfrågan. Att höra henne prata är väldigt inspirerande och hennes sunda värderingar känns viktiga i den tid vi lever i.

Juristbranschen är en ojämställd bransch där det förekommer stora skillnader och därför är det viktigt med ett pris som motiverar byråer att jobba mer med jämställdhet.

Jag tycker att Justitiapriset är ett väldigt bra initiativ och vill uppmärksamma dess grundare.

Louise Meijer har genom sitt initiativ med Justitiapriset bidragit till att sätta jämställdheten på agendan i branschen och bidrar därmed till att i förlängningen stärka Sveriges konkurrenskraft.

Grym jurist som man skulle vilja klona

Patos och snille.

Hon har identifierat ett samhällsproblem, som i synnerhet är särskilt aktuellt i juridikens värld, och bidragit till att föra frågan i rätt riktning.

Branschen måste bli mer jämställd, utmärkt initiativ

Louise har genom att starta Justitiapriset på ett mycket klokt sätt lyckas belysa den bristande jämställdheten på affärsjuridiska byråer. men Justitiapriset belyser inte bara problemet utan gör faktiskt någonting åt det också då det motiverar de affärsjuridiska byråerna att bli bättre!

Duktiga unga kvinnliga jurister som också vågar driva en så angelägen fråga som denna är en bristvara. Det behöver uppmärksammas!
En stor förebild för unga som visar att bara man vill och är beredd att kämpa så går allt! Behövs flera coola kvinnliga förebilder som Louise för dagens unga. Hon visar även att man inte måste vara vänster för att vara feminist och brinna för jämställdhet, något som tyvärr många verkar tro idag och som skadar rörelsen.

Begåvad röst i den ofta osakliga debatten om jämställdhet i advokatvärlden.

Sätter jämställdheten i fokus i en ojämställd värld

Superviktigt initiativ som hade behövts i fler mansdominerade yrkeskategorier

Sätter jämställdheten i fokus i en ojämställd värld

Louise har med ett brinnande engagemang också tagit branschen till nya höjder. Hon har lyckats hitta sätt att marknadsföra yrket och vara en god företrädare och förebild för många blivande jurister. Sverige behöver fler duktiga och drivande människor och Louise är ett föredöme för många.

Gjort en verklig skillnad i i juristbranschen o


Dela sidan:
Skriv ut:


Annons
Annons