Legally Lady: ”Förändra samhället – genom juridiken”

Legally Lady: ”Förändra samhället – genom juridiken” Foto: Peter Johansson Foto: Peter Johansson

Juristen Kerstin Burman gästar nätverket Legally Lady tisdagen den 16 maj.
Under Prideparaden 2013 tilldelades juristen Kerstin Burman priset “Årets Hjältinna” och hon har också fått RFSL:s Regnbågspris. Förra året var hon nominerad till Årets Jurist.
Vid sidan av heltidsarbetet som förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd driver hon frågor om transpersoners rättigheter, bland annat har hon drivit frågan om att transpersoner som föder barn ska kunna registreras som fäder istället för ”mödrar”. Hon var också en av de drivande krafterna bakom skadeståndskravet mot staten för tvångssterilisering av transpersoner. Det är dessutom tack vare hennes arbete som personer över 12 år numera kan ansöka om tillägg eller byte av förnamn utan att namnets lämplighet bedöms utifrån personens könstillhörighet.

”Visst känner jag ett stort ansvar för att driva de här frågorna”

I en intervju med Legally yours tidigare i år sa Kerstin Burman:
– Det här är väldigt utmanande och intressant juridik. Det handlar om gränsdragningar, om lagstiftarens befogenheter, om integritet. Det är spännande och delvis outforskade ämnen som haft betydelse för väldigt många människor. Visst känner jag ett stort ansvar för att driva de här frågorna. RFSL försöker få finansiering för att anställa en egen jurist. Till dess så gör jag det, så länge jag kan få det att gå ihop på fritiden.

Medlemmarna i nätverket Legally Lady har nu möjlighet att delta i ett frukostmöte där Kerstin Burman berättar mer om sin verksamhet:

Anmäl dig här: https://www.legallylady.se/aktivitet/hbtq-fragor/?instance_id=6

Ansök om medlemskap här: https://www.legallylady.se/ansok-om-medlemskap/