Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons
Porträtt
Publicerad: 2018-01-17 00:00

Lämnade storbyrån – vill förändra svensk politik: ”Jurister borde ta strid”

Foto Fredrik Persson SCANPIX

Ex-advokaten Michael Wernstedt leder nystartat parti.”Som jurist är man benägen att acceptera lagarna som de är, men man pratar inte om hur lagarna borde vara”

I slutet av november lanserades det nya partiet Initiativet. Partiledare är Michael Wernstedt, jurist med en bakgrund på byråer som Baker McKenzie och Lindskog Malmström. Han säger att beslutet att engagera sig politiskt har ”vuxit fram”.
– Vi är ett gäng som varit politiskt intresserade länge, men trott och hoppats att förändringen varit möjlig inom ramen för befintliga partier. Därför har vi tidigare i stått vid sidlinjen och hejat på. Men nu har vi insett att vi måste ta det här i egna händer och försöka skapa det bästa samhälle vi kan.

Vad betyder det?
– Det finns en demokratiutmaning. Färre och färre känner sig engagerade i politiken, den senaste siffra jag såg var att endast tre procent känner högt förtroende för politiker. Vi måste göra demokrati på ett nytt sätt, som gör det enklare att engagera sig politiskt.

Michael Wernstedt

Namn Michael Wernstedt
Yrke Partiledare för Initiativet
Senast sedda film Alice i Spegellandet
Senast lästa bok ”I, Robot” av Isaac Asmiov
Allvarligaste brott du begått ”Jag cyklar mot rött med jämna mellanrum”.

Stefan Löfven sa att ”vi måste få ned arbetslösheten”. Där någonstans kände jag ”herregud!"

Michael Wernstedt tycker att politiker i allmänhet saknat visioner.
– För tre år sedan såg jag en dokumentär där Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven tillfrågades om var de såg Sverige om 20 år. Vi lever i en så otroligt spännande tid där det händer så mycket – med AI och självkörande bilar, med robotisering inom alla områden, men det Fredrik Reinfeldt presterade att säga var ”vi kommer behöva jobba lite längre”. Stefan Löfven sa att ”vi måste få ned arbetslösheten”. Där någonstans kände jag ”herregud!”. Olof Palme brukade säga att politik är att vilja, och det där var det enda de fick fram. Det behövs visioner och drömmar i svensk politik. Vi hade länge ett projekt som handlade om att bygga ett folkhem men under se senaste 30 åren har vi saknat någon vision av den typen. Vi börjar mer och mer famla. Det ser man också i en ökad oro över vart är vi på väg.

Vi vill skapa ett samhälle där människor mår bra.

Michael Wernstedt säger att Initiativet politiskt har inspirerats från både höger och vänster.
– Från höger har vi hämtat värden som självbestämmande, autonomi och entreprenörskap. Från vänster gemenskap, sammanhang och solidaritet. Dessutom har vi hämtat flera värden från den gröna rörelsen, som att vi måste leva inom de planetära gränserna. Vi anser inte att de här frågorna behöver ställas mot varandra. Alla är de grundläggande mänskliga behov. Vi vill plocka russinen ur kakan och skapa de bästa lösningarna.
Kampen mot psykisk ohälsa är ett annat av partiets viktigaste frågor.
– Vi vill skapa ett samhälle där människor mår bra. Den psykiska ohälsan ökar i dag. Utbrändhet är en vanligare sjukskrivningsorsak än fysisk ohälsa och den vanligaste dödsorsaken bland unga är självmord. För att vi ska må bättre måste vi prioritera andra saker än vi gör i dag.

Initiativet är ett systerparti till det danska Alternativet. Det grundades hösten 2013 av bland andra Uffe Elbaek, tidigare engagerad i socialliberala Radikale Venstre och som bland annat varit dansk kulturminister. 18 månader efter att partiet bildats tog det plats i Folketinget med 4,8 procents väljarstöd. Tidigare har Elbaek bland annat grundat utbildningen Kaospiloterna.
– Många som gått i den skolan finns i Sverige. Uffe Elbaek kontaktade sina gamla elever och frågade om de inte var intresserade av att starta något liknande här, säger Michael Wernstedt.
– En god vän introducerade mig för det här. Det kändes som något helt nytt. Det jag verkligen gick igång på var att de samskapade politiken. Det var inte en liten klick som satte ett partiprogram som sedan skulle förankras på en kongress utan det tas fram genom workshops runt om i landet där alla får vara med och bidra. Det sänker trösklarna för att engagera sig ordentligt.

Hur fungerar det?
– Vi har sex politikområden: demokrati, välmående, hållbarhet, utbildning, migration och sysselsättning. Inom ramen för dessa har vi fyra typer av workshops. I det första tittar vi på vilka utmaningar som finns inom respektive område. I nästa workshop tittar vi på drömmarna, vad skulle vara möjligt? Vi lyssnar för att förstå olika väljargruppers perspektiv, behov och drömmar. Slutligen tittar vi på lösningar, vi kollar på vad andra partier säger och vad som gjorts i andra länder.
– Vi vill ta fram evidensbaserad politik som i mycket är grundad på forskning. Det är inte fallet i dagens politik.

Vi ska göra allt vi kan för att komma in i riksdagen. Och blir det inte det här valåret så blir det nästa.

Hur enas ni om det slutliga partiprogrammet?
– Där finns det ganska många olika lösningar som vi tittar på. I Danmark har Alternativet ett forum som är det slutgiltiga kontrollorganet som fattar de här besluten. Vi kollar på att i stället göra en helt självbestämmande process genom att använda ett beslutsstödsystem.

Ännu har Initiativet inga färdiga politiska förslag. Ambitionen är att partiprogrammet ska vara färdigt i april.
– Vi behöver 1 500 namnunderskrifter för att registrera oss som parti. Det samlar vi på oss löpande.
På Initiativets Facebooksida fanns det i mitten av januari 1739 medlemmar.

Hur sannolikt är det att ni kommer in i riksdagen i september?
– Det är jättesannolikt. Vi ska göra allt vi kan för att komma in. Och blir det inte det här valåret så blir det nästa. Vi vill förändra svensk politik och vi behövs mer än någonsin.

Beskriv det mediala intresset för Initiativet.
– Vi är fortfarande väldigt nya, men intresset har ökat. Vi var med i The New Yorker till exempel.
Den världsberömda ryska regimkritiska journalisten Masha Gessen uppmärksammade Initiativet i en artikel i den amerikanska tidskriften i december 2017.
– Många känner att det är något som inte står rätt till i samhället. Därför var Masha Gessen intresserad. Många känner nog en uppgivenhet för politiken, att det är mycket taktiserande. När hörde vi en politiker säga ”jag vet inte” till exempel. Det saknas ett lite mänskligare, ärligare tilltal.

År 1900 bestod Sveriges riksdag till 55 procent av jurister, idag är det en handfull.

Sedan förra året jobbar Michael Wernstedt heltid som Initiativets partiledare. Tidigare har han bland annat varit biträdande jurist och advokat på byråer som Baker & McKenzie och Lindskog Malmström.
– Jag arbetade med ett brett spektra av områden. Som fastighetsrätt, bank och finans och konsumenträtt.

Tror du många jurister kommer att vilja rösta på Initiativet?
– Eftersom vår politik är forskningsbaserad tror jag att många med akademisk bakgrund har lättare att ta till sig den. Men det kommer att vara en startsträcka. Våra förslag kommer att skilja sig radikalt från de som är vanliga i politiken i dag.
– Som jurist är man benägen att acceptera lagarna som de är, men man pratar inte om hur lagarna borde vara. År 1900 bestod Sveriges riksdag till 55 procent av jurister, idag är det en handfull. Jag vill komma tillbaka till bilden av den samhällsbärande juristen.

Vad blir effekten om det saknas en sådan diskussion bland jurister?
– Jag tror man förlorar självständighet och råg i ryggen. Resiliens. Juridiska institutioner som domstolarna är rättsstatens sita försvarsbastion. När det nu blåser högerpopulismvindar över hela Europa, även i Sverige, så är det viktigare än någonsin. Fler jurister borde ta strid och vara mer aktiva i debatten.

De hade skickat ut den här diplomaten som gjort en heroisk insats. Sedan hade man lämnat honom att dö i ett ryskt fängelse, utan att egentligen engagera sig för att få honom tillbaka.

När Michael Wernstedt växte upp under 1980-talet upplevde han att det fanns en tystnad kring hans mormors bror, Raoul Wallenberg.
– På den tiden var inte Raoul så känd och upplyft som i dag. Nu använder regeringen honom nästan i marknadsföringen av Sverige som en humanitär stormakt, men då var han fortfarande lite pinsam för den svenska regeringen. De hade skickat ut den här diplomaten som gjort en heroisk insats. Sedan hade man lämnat honom att dö i ett ryskt fängelse, utan att egentligen engagera sig för att få honom tillbaka. Det ville man gärna sopa under mattan
– Att i årtionden ha kämpat för att få klarhet för att få regeringen att engagera sig mera, för att få hem Raoul, det var ett trauma för hela familjen.
– Men när jag sedan träffade människor som Raoul räddat insåg jag också vilken fantastisk inspirationskälla han är. Nu är det 73 år sedan han försvann men fortfarande finns det människor som inspireras av honom. Räknar man in ättlingar till de han räddade så är det miljontals människor som överlevt tack vare honom.
2012 lämnade Michael Wernstedt advokatbranschen för att ta över driften av Raoul Wallenberg Academy. Bland annat arrangeras ledarskapsutbildningar i Wallenbergs anda för gymnasieungdomar.
– När jag började var jag ensam, när jag slutade för ett år sedan var 12 personer som jobbade med akademin. I början hade vi 50 elever om året, nu är det över tiotusen. Det har varit fantastiskt att kunna vända det här traumat till något inspirerande som ligger i linje med min personliga vision att hjälpa människor förverkliga sina drömmar.


Dela sidan:
Skriv ut:


Annons
Annons