Lambertz: “Står klart att man är ute efter Christianson”

Lambertz: “Står klart att man är ute efter Christianson” Foto: Lars Pehrson / SvD / TT Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Den senaste veckan har Kevin-fallet från 1998 fått stor uppmärksamhet efter att nya uppgifter framkommit. Två bröder, då fem och sju år gamla, erkände 1998 att de hade dödat fyraårige Kevin i Värmland.
Dagens Nyheter har publicerat flera artiklar om utredningen där det framgår att pojkarna pressats och fått ledande frågor av polisen. Enligt DN:s granskning fick psykologiprofessorn Sven Å Christianson en nyckelroll som rådgivare. Bland annat ska han ha uppmanat polisen att i förhör konfrontera pojkarna med hypotetiska resonemang där den ena pekade ut den andra som mördare och tvärtom.
Advokat Björn Hurtig har i DN uttalat sig kritiskt:
– Hela utredningen borde underkännas. Håller man förhör på det här sättet utgör det inget bevisvärde. Det är rättsvidrigt, säger han till tidningen.

”När det kommer fram uppgifter av det här slaget är åklagarmyndigheten intresserad av att titta på dem”

Med start 3 maj sänder även SVT en dokumentärserie som väntas innehålla nya uppgifter om fallet.
Med anledning av granskningarna ska åklagarmyndigheten nu diskutera om fallet ska synas på nytt:
– När det kommer fram uppgifter av det här slaget är åklagarmyndigheten intresserad av att titta på dem, säger chefsåklagaren Niclas Wargren till Sveriges Radio P4 Värmland.
Wargren är tveksam till om det är meningsfullt att granska de arbetssätt som användes men säger sig vara öppen för en ny förundersökning.
De nya granskningarna har satt stort avtryck i debatten. Svenska Dagbladets ledarskribent Linda Nordlund skriver:
”Visar det sig att uppgifterna om övertramp i förhören stämmer, är detta en rättsskandal. Kevinutredningen borde granskas på nytt – tillsammans med det åttiotal andra mordutredningar där Sven Å Christianson varit inblandad.”
Sven Å Christianson hade även en stor roll i mordutredningarna kring Sture Bergwall, vid tillfället känd som Thomas Quick. Han interagerade med Bergwall under vallningar och rekonstruktioner.

Sven Å Christianson, 2005. Arkivbild

Sven Å Christianson, 2005. Arkivbild

” Kevinutredningen borde granskas på nytt – tillsammans med det åttiotal andra mordutredningar där Sven Å Christianson varit inblandad”

Göran Lambertz, tidigare justitiekansler och justitieråd i HD, har länge debatterat Quickfallet. I ett inlägg på sin blogg anser han att DN och SVT nu tar ” Quickärendet till avstamp för ett nytt angrepp på rättsväsendet, men framför allt på Sven Å Christianson”:
”Redan från början står det klart att man är ute efter Sven Å Christianson”, skriver Lambertz. Han konstaterar att han inte är inläst på Kevinutredningen och vill ”inte utesluta att det finns saker att kritisera”. Samtidigt säger han sig få ”onda aningar”.
”Det verkar som om man är på väg att göra precis samma grundfel som i Quickärendet: Man hittar en massa konstigheter i utredningen, personer som är kritiska och bevis som verkar falla. Och så drar man sin slutsats: Den anklagade är oskyldig. Den slutsatsen är naturligtvis alldeles tokig”, skriver Lambertz som konstaterar att ”konstigheter och fel” minskar bevisningens värde men ändå kan ”räcka och bli över”.

Länkar till:

Dagens Nyheters artikel: http://www.dn.se/nyheter/sverige/tva-sma-barn-pekades-ut-som-mordare-nu-ifragasatts-utredningen-av-mordet-pa-kevin/

Göran Lambertz blogginlägg: http://goranlambertz.se/mellanbetraktelse-pa-lordagskvallen/

Relaterade Artiklar