Kritiserat sexköpsförslag stoppas – saknar stöd

Kritiserat sexköpsförslag stoppas – saknar stöd Kristdemokraternas Andreas Carlson (KD) .
Foto: Claudio Bresciani / TT Kristdemokraternas Andreas Carlson (KD) . Foto: Claudio Bresciani / TT

Lagrådet riktade hård kritik mot regeringens förslag om att kriminalisera sexköp utomlands. Bland annat framförde rådet att lagen kan försämra Sveriges möjligheter att avgöra vad som är straffbart i Sverige och i stället öppna för att andra länder kan börja straffa gärningar i Sverige, som inte är straffbara här. Även regeringens egen utredare avrådde från att införa lagen.
Nu rapporterar TT att förslaget inte kommer att läggas fram för omröstning i riksdagen. Orsaken är att det saknar stöd. Vänsterpartiet har ställt sig bakom, men för att nå en majoritet krävdes att även Kristdemokraterna anslöt till regeringens linje. Partiet har ett rikstingsbeslut från 2009 som öppnar för att införa en sådan lag som regeringen föreslog. Men gruppledaren Andreas Carlson hänvisar till kritiken från utredaren, Lagrådet och remissinstanserna.

”Kommit fram till att det finns en stor risk att det blir ett slag i luften”

– Vi har ju diskuterat frågan i vår grupp och kommit fram till att det finns en stor risk att det blir ett slag i luften och att det skulle vara långt mer effektivt att lägga kraft på att få andra länder att ta efter svensk sexköpslag och även att skärpa straffen för sexualbrott i Sverige, säger Carlson till TT.

Relaterade Artiklar