Kritiken mot Polisen: ”Inkompetens och ointresse”

Kritiken mot Polisen: ”Inkompetens och ointresse” Illustrationsbild. Foto: TT Illustrationsbild. Foto: TT

Brottmålsadvokaten Anton Strand om polisen: “I Sverige är maskineriet väldigt, väldigt trögt”.

Polisens hantering av ett dödsfall i Falkenberg i oktober 2016 har fått hård kritik av advokat Anton Strand, som är målsägandebiträde åt den döda kvinnans mamma. Till en början utreddes händelsen som mord. Uppgifter om att hon varit utsatt för hot avskrevs. Efter en tid betraktade polisen istället dödsfallet som en olycka.
– Det här utreddes på ett sätt som verkade konstigt utifrån vad min klient berättade för mig, säger Anton Strand.
– Jag möttes av komplett arrogans. När jag undrade varför ett barn inte hade förhörts fick jag svaret att det inte fanns någon utredare med den kompetensen. Det bästa är naturligtvis att använda en specialiserad barnförhörsledare, men när någon sådan tydligen inte fanns att tillgå i Västra Götaland bör i stället en empatisk polis som i största möjliga utsträckning undviker att ställa ledande frågor hålla i förhöret. Däremot kan man inte helt strunta i att vidta åtgärder, men så blev det här.
– Allt i den här utredningen handlade om att polisen inte ville arbeta med den. Det krävdes att SVT:s Veckans brott tog upp frågan.

Kritiken mot Polisen: ”Inkompetens och ointresse”
”I Sverige är maskineriet väldigt, väldigt trögt. Det är en större anledning till polisens ineffektivitet än att den skulle ha varit felorganiserad från första början.”

Den mediala uppmärksamheten har haft effekt.
– Nu arbetas det intensivt med utredningen. Jag har regelbunden kontakt med den polisiära förundersökningsledaren, säger Anton Strand.
– Vi ser samma inkompetens och ointresse i Arbogafallet, där polisen tidigt la ner mordmisstankarna kring Johanna Möllers exmans död.
– En sådan polisorganisation, där man inte är intresserad av att jobba för den lön man får, är inget som accepteras i andra länder. Men i Sverige är maskineriet väldigt, väldigt trögt. Det är en större anledning till polisens ineffektivitet än att den skulle ha varit felorganiserad från första början. Det handlar om att de som inte verkar vilja jobba i organisationen inte heller ska göra det. Det behöver man styra, precis som i den privata sektorn.

”I objektivitetens namn borde även poliser vara glada åt den här utvecklingen.”

I Falkenbergsärendet samarbetar Anton Strand med utredaren Sonny Björk. Att advokater tar hjälp av utredare har blivit allt vanligare under senare år.
– I objektivitetens namn borde även poliser vara glada åt den här utvecklingen. Vi hjälper dem med en second opinion, och vi gör det genom att använda en av landets mest meriterade kriminaltekniker. Ur ett rättssäkerhetsperspektiv är det naturligtvis jättebra.

Relaterade Artiklar