Kraftig ökning av antalet noteringar – men värdet minskar

Kraftig ökning av antalet noteringar – men värdet minskar Foto: Stina Stjernkvist / TT Foto: Stina Stjernkvist / TT

En ny analys visar att det hittills under 2017 skett 52 procent fler börsintroduktioner i Norden jämfört med motsvarande period förra året. Det framgår av en ny rapport från revisionsjätten EY.
Fram till tredje kvartalet hade Sverige 50 noteringar, vilket är klart flest noteringar bland de nordiska länderna.
Totalt genomfördes 64 IPOs under årets tre första kvartal, jämfört med 42 noteringar under samma period förra året.
Däremot är det totala värdet för årets noteringar över 50 procent lägre än fjolårets tre första kvartal. Det beror till stor del på att jämförelseperioden innehöll de danska noteringarna av Dong Energy och Nets, vilka hade ett sammanlagt börsvärde vid introduktionerna om ca 5.4 miljarder USD, skriver EY i ett pressmeddelande.

”Vi ser att intresset för noteringar är mycket starkt och det är ett positivt börsklimat även under 2017”

De tre största notningarna under tredje kvartalet var alla i Stockholm; Aspire Global plc AB (USD 38,8 miljoner), Seamless Distribution Systems AB (förväntat USD 25,6 miljoner) och Xspray Pharma AB (USD 16,4 miljoner).
– Vi ser att intresset för noteringar är mycket starkt och det är ett positivt börsklimat även under 2017. Noteringsåret var något trögstartat, men sedan har det varit hög aktivitet och vi ser en fortsatt positiv trend i Norden. Sverige fortsätter som väntat att vara dominerande när det gäller antalet noteringar, men även beträffande transaktionsvolym. Vidare ser vi fortsatt aktivitet på gränsöverskridande transaktioner in i Sverige. De nordiska IPO-aktiviteterna i år har ett transaktionsvärde på 3,7 miljarder USD och ungefär 61 procent av kapitalet gäller Sverige, säger Andreas Dalhäll, partner och IPO Leader inom EY Norden och Sverige.
Globalt steg antalet börsintroduktioner under årets tredje kvartal med 59 procent och 55 procent i transaktionsvärde jämfört med det tredje kvartalet ifjol.

Relaterade Artiklar