Juristkritiken mot Horace Engdahl: ”Håll dig till litteratur”

Juristkritiken mot Horace Engdahl: ”Håll dig till litteratur” Horace Engdahl Foto: Pontus Lundahl / TT Horace Engdahl Foto: Pontus Lundahl / TT

”Finns inga substantiella bevis” sa Horace Engdahl om domen mot kulturprofilen. Nu kritiseras han av tunga jurister.

I en intervju med den brittiska tidningen The Times Literary Supplement menade Horace Engdahl, mångårig ledamot av Svenska Akademien, att den akademien närstående kulturprofilen dömts till fängelse utan substantiella bevis.
”Vi lever i farliga tider”, menade Engdahl. Han fortsatte med att likna dagens Sverige med franska revolutionen:
– Jag vet inte hur många vittnen som kom fram och anklagade Marie Antoniette för incest, men de var antagligen inte färre, säger han om de 18 kvinnor förra hösten anklagade kulturprofilen för sexuella övergrepp och/eller trakasserier.

”Minst sagt häpnadsväckande”

Engdahls kommentarer om det svenska rättssystemet har mötts av stark kritik. Lennart Strinäs, chefsrådman i Malmö tingsrätt, beskriver på Twitter uttalandet som ”minst sagt häpnadsväckande
Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg konstaterar på Twitter att Engdahl inte ”förefaller ha varit närvarande under huvudförhandlingen” och att han därför skulle kunna visa ”större ödmjukhet inför de svårigheter som seriös bevisvärdering inrymmer”. Hon uppmanar därefter akademiledamoten att hålla sig till litteraturen.
Kulturprofilen har dömts till fängelse för våldtäkt. Domen har överklagats till Svea hovrätt, som tar upp målet i mitten av november.

Relaterade Artiklar