Jurister ska analysera partiernas agerande under regeringsbildningen

Jurister ska analysera partiernas agerande under regeringsbildningen .
Foto: Jessica Gow / TT . Foto: Jessica Gow / TT

Talmannens inbjudan: “Jurister med inriktning på konstitutionell rätt ska analysera talmannens och partiernas agerande”.

134 dagar efter riksdagsvalet fick Sverige i måndags en ny regering. Den för Sverige rekordlånga processen kommer nu att analyseras ur ett konstitutionsrättsligt perspektiv.
– Partierna har manövrerat i ett delvis nytt parlamentariskt landskap och som talman har jag hanterat lägen i processen där inte praxis funnits. Det finns god anledning att analysera den politiska hösten 2018, säger talman Andreas Norlén i ett pressmeddelande.

”Lärdomar ska kunna dras inför framtida regeringsbildningsprocesser”

Nu bjuder han därför in statsvetare och jurister med inriktning på konstitutionell rätt att” under full akademisk frihet, analysera regeringsbildningen, lagstiftningen samt talmannens och partiernas agerande”.

– Det är viktigt att vi dokumenterar och analyserar det som skett när olika nyckelaktörer fortfarande har skeendet i färskt minne för att lärdomar ska kunna dras inför framtida regeringsbildningsprocesser, säger han.
Talman Andreas Norléns pressekreterare Anna Ström säger till Legally yours att det ännu inte är klart vilka experter som kommer att bjudas in till analysarbetet men att frågan är “under beredning.”

Relaterade Artiklar