Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons
Porträtt
Publicerad: 2019-04-23 00:00

”Jurister har ett ansvar att begripa ny teknik”

Linn Alfredson vill förändra synen på juristprogrammet: ” Från ålderdomligt och stolpigt till trendigt och digitalt”.

Efter att ha tagit en jur kand vid Lunds universitet flyttade Linn Alfredsson till San Fransisco och Berkeley för att ta en master inom tech och juridik. Nu har vill hon få svenska universitet att ta in mer tech-relaterade ämnen i utbildningarna.
– Jag vill förändra synen på det klassiska juristprogrammet. Från ålderdomligt och stolpigt till trendigt och digitalt, säger Linn Alfredsson.
Tillsammans med Julian Nowag, professor vid juridiska fakulteten i Lund, har hon tagit fram ett tvådagarsprogram, Tech Academy, som kommer att äga rum 9-10 maj.
Då ska ett trettiotal studenter få ta del av föreläsningar och seminarier om bland annat AI, blockchain och smarta kontrakt.
– Dessutom får de möjlighet att höra hur stora företag implementerar dessa tekniker i sina processer, i sin business, och i sina interna arbetssätt för att bygga och utveckla digitaliseringen.
– Intresset har varit stort, inte minst från studenter och från näringslivet. IKEA, Sony, iZettle, Microsoft och VQ medverkar till exempel.

Linn Alfredsson

Namn Linn Alfredsson
Yrke: Initiativtagare till Tech Academy och associate på Hannes Snellman Advokatbyrå
Senast lästa bok Hans Rosling, Factfulness
Senast sedda film On the basis of sex
Allvarligaste brott du begått Har blivit stoppad för ”Jaywalking” i California.
Favoritlag Tycker det är spännande med de nya lagar och regleringar som kommer att skapas för AI och andra nya teknologier genom digitaliseringen

Att förändra en ganska stolpig bransch och få in ett mer modernt tankesätt är definitivt en utmaning

Vad fick dig att driva det här projektet?
– För några år sedan kallades Stockholm för Europas Silicon Valley. Det är dags att ta tillbaka den taktpinnen och det börjar med att förändra attityden hos flera samhällsfunktioner, bland annat i juristbranschen. Eftersom jag själv är jurist känns det naturligt att börja där. Att förändra en ganska stolpig bransch och få in ett mer modernt tankesätt är definitivt en utmaning, att göra det inom universitetsvärlden är en ännu mer avancerad process.
– När jag i höstas kom hem från Berkeley slog det mig att Sverige halkat efter till exempel USA. Många andra yrken har redan mycket tekniska ämnen som till exempel AI och blockchain på avancerad utbildningsnivå. Tyvärr så har svenska juridikstudenter saknat detta. Det finns ett stort engagemang, men med allt annat universiteten vill hinna med så har dessa ämnen inte fått den uppmärksamhet som jag tror behövs. Det är en olycklig prioritering.

Om en jurist inte förstår den bakomliggande tekniken är det extremt svårt att flagga för rätt risker

Hur bör juristutbildningarna förändras?
– För en stark och positiv samhällsutveckling framåt behöver framtidens jurist kunna navigera hur integritet ska kunna fungera i en Big Data-värld, hur internationell rätt ska hanteras i en blockchain-värld, rättssäkerhet och etik inom AI-världen. Som jurister är det här vårt framtidsansvar, eftersom vi är skolade i att hantera gråzoner, bedöma risker och vara problemlösare. I en digital värld kommer dessa egenskaper behövas mer än någonsin.
– Om en jurist inte förstår den bakomliggande tekniken är det extremt svårt att flagga för rätt risker och bedöma på vilken risknivå ett problem landar.
Under ett par år har Linn Alfredsson arbetat på H&M:s globala juristavdelning. Nyligen började hon som biträdande jurist på advokatbyrån Hannes Snellman i Stockholm.

Det går för långsamt på vissa håll och utbildningen är ett sådant område

Upplever du att juristbranschen i stort är tillräckligt öppen för att öka kompetensen på de här områdena?
– Jag vill tro det, men det går för långsamt på vissa håll och utbildningen är ett sådant område. Någonstans handlar detg om att se till samhällsutvecklingen och vilka komponenter och tekniker som framöver kommer att bli avgörande så att vi väljer att utvecklas med digitaliseringen istället för att se den som ett hot.
– Projektet kommer troligen att drivas vidare under hösten eftersom det varit ett stort intresse från andra juristutbildningar, liksom från näringslivet som tycks uppleva att det finns en lucka på juristprogrammet på det här området.


Dela sidan:
Skriv ut:


Annons
Annons