Jurister ger råd genom ny videoapp – ”ska revolutionera branschen”

Jurister ger råd genom ny videoapp – ”ska revolutionera branschen” Foto: Helpie Foto: Helpie

Med videoappen Helpie tar Amjad Aloul upp konkurrensen om klienterna. Verksamheten har byggts upp i tysthet: ”Ville hålla oss under radarn”.

Digitala juristbyrån Helpie siktar på att bli juristbranschens motsvarighet till läkartjänster som Kry och Mindoktor. Genom att i förväg boka tid och betala för juridisk konsultation så kan man genom telefonen få juridisk hjälp över ett videosamtal.
– Vår digitala plattform och tillgänglighet kommer att revolutionera juristbranschen. Vi ser framförallt en stor efterfrågan hos privatpersoner och småföretagare. Det finns en stor grupp människor som behöver hjälp med juridiska frågor men inte vet vart de ska vända sig för att anlita en jurist, eller som helt enkelt vill ha en mer effektiv tjänst. Det är till dessa människor vi riktar oss, säger vd:n Amjad Aloul.
Amjad Aloul har en bakgrund inom marknadsföring. Idén till tjänsten fick han i maj förra året, efter att han haft ”en dålig juridisk erfarenhet”.
– I samband med ett uppdrag hade jag kontakt med en advokat som ville inleda samarbetet med att vi förde över 25 000 kronor till byråns klientmedelskonto. Efter ett kort möte fick vi beskedet att uppdraget var honom övermäktigt, han hade helt enkelt inte tid med det. Efter avräkning fick vi tillbaka 12 500 kronor, berättar han för Legally yours.

”Snabbt insåg vi att det fanns hur mycket som helst att göra.”

– I samma veva hade jag uppdrag för en av läkarapparna. När mötet var färdigt mötte jag en av mina äldsta vänner, som är jurist sedan 26 år tillbaka, i receptionen. Då föll polletten på plats. Självklart borde man även kunna träffa en jurist genom ett videomöte med telefonen, på samma sätt som en läkare eller veterinär. Det var som en uppenbarelse!
En begränsad grupp investerare togs in, bland dem nuvarande styrelseordföranden Daniel Tidebrink. Projektet inleddes med en ”enkelt hopstyrd hemsida”.
– Vi ville testa om det fanns ett behov och om kunderna var beredda att betala i förskott för den här typen av tjänst. I dag är vi självgående. Den juridiska delen av verksamheten går runt.

– Under pilottiden ville vi helst hålla oss under radarn, därför vände vi oss bara till etniska grupper. Vi marknadsförde oss på genom den arabisktalande tidningen al-kompis. Bland annat spred vi korta webbfilmer där vi förklarade tjänsten. Utslaget förvånade oss. Det visade sig att behovet var mycket stort. Snabbt insåg vi att det fanns hur mycket som helst att göra.

”Framför allt mot invandrargrupperna har det tidigare varit lite Hawaii. Många har känt sig förbisedda”

I mitten av mars lanserades en app. I dagsläget finns sex heltidsanställda jurister.
– För oss var det viktigt att ha jurister anställda inhouse. Vem som helst kan kalla sig jurist och framför allt mot invandrargrupperna har det tidigare varit lite Hawaii. Många har känt sig förbisedda, de har inte upplevt att de fått ordentlig hjälp. Därför är det viktigt för oss att alla medarbetare är klara med sin juristexamen.

Vilka ser du som era huvudkonkurrenter?
– Det finns ingen som erbjuder något liknande, med den här typen av tillgänglighet och enkelhet.

Du har själv ingen juristbakgrund.
– Nej. Jag tror att det är en fördel att kunna se en traditionell bransch med andra ögon. Jag är inte insnöad i gamla arbetssätt och tror att det betyder att jag kan se möjligheter på ett annat sätt.

”Jag tror att det är en fördel att kunna se en traditionell bransch med andra ögon.”

Vilken typ av ärenden är vanligast?
– Eftersom vi under pilotperioden var inriktade på invandrargrupper så har majoriteten av ärendena rört migration och asyl. Men när man väl har befunnit sig i Sverige ett tag vill man ha hjälp även med annat, som hyresfrågor, avtals- och familjerätt.

Har ni fått någon respons från andra aktörer?
– Nej, inte ännu. Men det ska bli väldigt spännande att se vad Anne Ramberg och andra tycker. Jag hoppas att de ska se oss mer som ett komplement än som en konkurrent.

Relaterade Artiklar