Johan Munck: Värdefullt om Kevinfallet hade prövats i domstol

Johan Munck: Värdefullt om Kevinfallet hade prövats i domstol Foto: Lars Pehrson / SvD / SCANPIX 
** OUT DN (även arkiv) ** Foto: Lars Pehrson / SvD / SCANPIX ** OUT DN (även arkiv) **

Fallet med mördade fyraårige Kevin i Arvika har fått ny aktualitet. En rad nya uppgifter ifrågasätter om de två pojkar som erkänt mordet verkligen ligger bakom dådet. En 10-årig pojke som förhördes efter mordet på Kevin har uppgett för SVT:s Dokument inifrån att de bröder som senare pekades ut inte befann sig på mordplatsen. Dagens Nyheter har tidigare publicerat flera artiklar om utredningen där det framgår att pojkarna pressats och fått ledande frågor av polisen. Åklagare i Karlstad beslöt nyligen att fallet åter ska utredas.

”Man hade kunnat undvika denna situation av tvivel som kommer så långt efteråt.”

Fallet gick aldrig till domstol. Johan Munck, tidigare ordförande för Högsta domstolen, konstaterar i Svenska Dagbladet att en bevistalan – en process man generellt är restriktiv med när det gäller barn – hade kunnat väckas redan 1998:
– Det hade varit värdefullt. Man hade kunnat undvika denna situation av tvivel som kommer så långt efteråt. Vad domstolens slutsats skulle ha blivit vet vi inte. Men det hade inte blivit samma förlopp som nu, säger han till tidningen.

Johan Muncks uttalande i Svenska Dagbladet
https://www.svd.se/jurist-kevin-fallet-hade-kunnat-provas-i-domstol

Relaterade Artiklar