JO: Vi ska inte granska Fittjaärendet – just nu

JO: Vi ska inte granska Fittjaärendet – just nu Cecilia Renfors,  arkivbild.
Foto: Mats Andersson / SCANPIX Cecilia Renfors, arkivbild. Foto: Mats Andersson / SCANPIX

Justitieombudsmannen (JO) har beslutat att inte inleda någon granskning av polisens utredning av Fittjaärendet – “för närvarande”.

Orsaken är att målet fortfarande pågår, meddelar JO i ett pressmeddelande. I ett senare skede kan det däremot bli aktuellt att granska utredningen.
”De utredningsåtgärder som vidtagits av polisen under förundersökningen och hur dessa har utförts kan vara av betydelse för hovrättens prövning. Det är därför inte lämpligt att JO granskar dessa frågor innan åtalen har prövats slutgiltigt”, säger JO Cecilia Renfors i ett pressmeddelande.

”De utredningsåtgärder som vidtagits av polisen under förundersökningen och hur dessa har utförts kan vara av betydelse för hovrättens prövning.”

Södertörns tingsrätts friande dom mot de fem män som åtalats inblandning en våldtäkt som ska ha skett i Fittja väckte stor debatt. Tre av dem hade åtalats för grov våldtäkt, två för medhjälp till grov våldtäkt. Domstolen riktade skarp kritik mot polisutredningen, bland annat för bristande dokumentation av kvinnans vittnesmål. Utredningen har JO-anmälts av flera personer.

Relaterade Artiklar