”Jag ville be om ursäkt för min idioti”

”Jag ville be om ursäkt för min idioti” Foto: Ingvar Karmhed / SvD / Foto: Ingvar Karmhed / SvD /

Jan Guillou om advokatskildringarna i sin nya roman: ”En nöjsam revansch på mig själv”

Med sin nya roman ”De som dödar drömmar sover aldrig” tar Jan Guillou upp den hemliga underrättelseorganisationen IB, som han själv var med om att avslöja 1973. Ett avslöjande som ledde till att Guillou och kollegan Peter Bratt dömdes till fängelse för spioneri.
Med boken menar Jan Guillou att han tar ”en nöjsam revansch” på sig själv:
– Ett av mitt livs allra största misstag var valet av advokat när jag anhållits misstänkt för spioneri, säger han.
– Jag förstod att det skulle bli en stor bli en uppmärksammad politisk process. Jag ville inte provocera rätten utan bestämde mig för en lugn och stillsam typ istället. Men det var ett oerhört misstag,.

”När vi då fick in två sådana advokater i rättssalen så innebar det att all seriös juridisk kamp för att bestrida åtalet blev meningslös”

– Den tidens advokater hade fötterna djupt ner i det kalla kriget. Alla spioneriprocesser som ägt rum fram till dess gick ut på att advokaterna stod på åklagarnas och statens sida. Då inträdde ett slags juridisk undantagstillstånd där man inte längre företrädde sin klient utan solidariserade sig med staten.
– Både försvarsadvokat och medier deltog i statsapparatens kamp för nationens återupprättelse. När vi då fick in två sådana advokater i rättssalen så innebar det att all seriös juridisk kamp för att bestrida åtalet blev meningslös.
– I efterhand har jag tänkt att vi istället skulle ha haft Henning Sjöström och Leif Silbersky. Då hade saken fått ett helt annat juridiskt förlopp.
I boken låter han advokaten ”Henning Sjöstrand” ta hand om försvaret i stället.
– Det är första, och antagligen sista gången, jag skriver kontrafaktiskt men eftersom det bara är en detalj och alla ser skämtet så tillåter jag mig att göra det. Jag ville på något sätt be om ursäkt för min idioti den gången.

”Vi som var föremål för statens jaktverksamhet trodde att Säpo var the bad guys, men det stämde inte.”

I romanen skildrar Jan Guillou hur vänsteraktivister bli avlyssnade och utsatta för brottsprovokation av olika europeiska underrättelsetjänster.
– Vi som var föremål för statens jaktverksamhet trodde att Säpo var the bad guys, men det stämde inte. Det var IB, eftersom den hemliga organisationen fanns i Säpos ställe. Det tog lite tid för somliga av oss i vänstergrupperna att begripa det. Det som skiljer sig från andra länder är att vi i vänstergrupperna vann den här striden. Offren besegrade sina jägare. Det innebar också att vi i Sverige helt slapp ifrån den vänsterterrorism som fanns i till exempel Västtyskland under 1970-talet.

”Jag ville be om ursäkt för min idioti”
”Hela den juridiska akademiska sfären tyckte att han var opassande, att han apade sig i medierna. ”

Det här är den åttonde delen i Jan Guillous romanserie ”Det stora århundradet” och den andra boken i rad där han låter en lätt maskerad Henning Sjöström ha en framträdande roll. Guillou konstatera att det under 1960- och 70-talen fanns ett ”allmänt juristförakt” mot Sjöström.
– Hela den juridiska akademiska sfären tyckte att han var opassande, att han apade sig i medierna. Han var ständigt påhoppad som en mindre seriös person. Jag var anfäktad av juristvärldens konsensus om det här och insåg alldeles för sent i livet, nämligen i början av 80-talet, att jag hade haft fullständigt fel.
Vid tillfället var Guillou programledare på SVT:s Rekord-magazinet. I flera program hade han tagit upp det så kallade ”raggarmålet” där Keith Cederholm dömts till 10 års fängelse.
– Jag hade kunnat visa att bevisningen mot Keith Cederholm var totalt undermålig. Trots den saken behövde han en advokat som kunde vinna ett mål. Då inkallade jag Henning till en direktsändning där jag visade det här materialet, sedan skulle han som juridisk expert kommentera det hela.
Upplägget var en fälla gillrad för advokaten.
– Han var naturligtvis flammande upprörd, konstaterade att domen var fel. Då läste jag upp ett brev från några rekorderliga tanter som berättat för mig hur de förtvivlat kämpat för att få en ändring av den här domen. Hur de vänt sig till Henning Sjöström men då fått ett krav på sig att sätta in 25 000 spänn på klientmedelskontot – innan dess skulle inte Juristhuset höja ett finger. De försökte samla in pengarna men lyckades inte. Henning bleknade under sminket. Sedan pekar jag på hans guldklocka och säger den där är värd fyra gånger så mycket som den summa tanterna försökte samla ihop. Jag antar att du kan ta det här målet pro bono nu? ”Ja, självklart”, sa han och knöt näven i byxfickan. Hahaha!

”Recensenterna har inte skrivit något om juridiken i böckerna. Det kan bero på att de litteraturvetare som hanterar sådant är juridiska analfabeter”

Under förhandlingen var Sjöström en ”stridshäst”, menar Guillou:
– Det var ett spektakulärt mål med massa medier på plats, och det passade honom perfekt. Först vann han resningssaken med 5-0 i Högsta domstolen. Och när målet återförvisats till hovrätten vann han med 5-0.
– Under den här perioden kom vi att umgås en del. På så sätt uppstod en varm vänskap, alldeles för sent i livet.

Beskriv reaktionerna på förra boken, ”1968”, och den här.
– Recensenterna har inte skrivit något om juridiken i böckerna. Det kan bero på att de litteraturvetare som hanterar sådant är juridiska analfabeter. Det ser man i många sammanhang, när de tar ställning i sexualbrottsfrågor och annat. Då inser man att det saknas både juridisk kunskap och juridisk känsla i de kretsarna.
– Jag har skrivit två advokatromaner, men det går advokaterna förbi eftersom de inte läser böcker.

”Jag hade trivts som jurist, den saken är klar”

Jan Guillou läste en del av juristutbildningen innan han under tidigt 1970-tal gick över till journalistiken.
– Jag hade trivts som jurist, den saken är klar. Jag tror att jag har större talang för juridik än för andra discipliner. Men det ska mycket till för att jag hade kunnat uträtta ungefär lika bra saker som jurist som jag vill påstå mig ha gjort som journalist.

Relaterade Artiklar