”Jämställdhet är advokatbranschens största utmaning”

”Jämställdhet är advokatbranschens största utmaning” Illustrationsbild
Foto: Tore Meek / NTB scanpix / TT / Illustrationsbild Foto: Tore Meek / NTB scanpix / TT /

Byråveteranen Mats Anderson: ”Alla pratar om AI – men det är väl så viktigt att ta vara på mänsklig intelligens”.

Efter många år som affärsjuridisk advokat går Mats Anderson nu vidare till att bli justitieråd vid Högsta förvaltningsdomstolen.

Vilka är de största utmaningarna i den svenska advokatbranschen?
– Jämställdhetsfrågan. Under den tid jag jobbat på advokatbyrå – sedan 1991 – har det alltid anställts fler kvinnor än män. Men tittar du på delägarskaran på de affärsjuridiska byråerna så har andelen kvinnor egentligen inte rört sig särskilt mycket. Det här innebär att vi tappar en massa talang, säger Mats Anderson.

”Kortsiktigheten i karriären är en svår nöt att knäcka”

Har du någon lösning?
– Nej. I byråvärlden är det vanliga att man gör karriär under 7 – 10 års tid, samma period i livet som när kvinnor brukar få barn. Den här kortsiktigheten i karriären är en svår nöt att knäcka. Den hänger ihop med delägarstrukturerna. Samtidigt vore det ett misstag att gå från modellen med partnerships. De är mer dynamiska än traditionella bolagsstrukturer. En delägd organisation är mycket snabbare på att respondera på förändringar i omvärlden än vad en vanlig bolagsstruktur är, där ska allting styras efter mallar och det skapar trögrörlighet.

”Ett annat problem för byråerna är inställningen till icke-jurister i den egna personalen”
”Jämställdhet är advokatbranschens största utmaning”

– Ett annat problem för byråerna är inställningen till icke-jurister i den egna personalen. Man gör i regel inte tillräckligt för att inkludera dem i verksamheten. Man har inställningen att det bara är jurister som har betydelse och då utnyttjar man inte de kompetenser som finns i organisationen på ett bra sätt. Vi pratar mycket om AI, och det är bra. Men artificiell intelligens har de flesta av oss ganska dimmiga begrepp om. Det är väl så viktigt att ta tillvara tillgänglig mänsklig intelligens.

Relaterade Artiklar