”Jag skulle önska att kvinnliga advokater inte var så försiktiga”

”Jag skulle önska att kvinnliga advokater inte var så försiktiga” Foto: Rafael Stecksén Foto: Rafael Stecksén

”Det känns inte som om kvinnliga jurister ser att de har möjlighet att jobba som försvarare”, säger Ulrika Borg.

Ulrika Borg är den kvinna som placerar sig högst på listan över vilka försvarare kollegorna självs helst skulle anlita. Hon hamnar på femte plats.
I en intervju med Legally yours 2016 konstaterade Ulrika Borg att hon ”verkade inom ett ganska konservativt skrå – som inte förändrats i takt med övriga samhället.
– Själv har jag upplevt att klienterna är mer moderna i förhållande till manliga och kvinnliga advokater, sa hon då.
Men i dag har Ulrika Borg ändrat uppfattning.
– Jag tror att jag blivit mindre optimistisk. Själv har jag arbetat så länge att de här frågorna inte spelar någon roll längre, utan jag tänker framför allt på de nya advokatkollegorna.
– Det känns inte som om kvinnliga jurister ser att de har möjlighet att jobba som försvarare.

”Jag skulle önska att kvinnliga advokater inte var så försiktiga utan tog steget att själva vara med och påverka sin arbetssituation”

Varför?
– Det kan bero på olika saker, som att de missat att planera familj med en jämställd partner, att manliga unga klienter väljer manliga advokater som i sin tur rekommenderar klientens målskamrater att begära deras manliga kollegor.
– Och så det här med delägarskap. Alltjämt är det de manliga advokaterna som äger verksamheterna. Jag skulle önska att kvinnliga advokater inte var så försiktiga utan tog steget att själva vara med och påverka sin arbetssituation genom delägarskap.

” Det är knas att det bara är en kvinna på topp 10. Det är intressant att det fortfarande ser ut så.”

Häromåret tyckte du att klienterna var mer öppna för kvinnliga försvarare än vad domstolarna ibland tycktes vara. Men där har du alltså noterat en förändring?
– Ja, min känsla är att unga killar har blivit mer konservativa.
– Jag tror att kvinnliga advokater behöver synas mer. Det är knas att det bara är en kvinna på topp 10. Det är intressant att det fortfarande ser ut så.

Relaterade Artiklar