“Jag känner till den svarande och jag hatar honom”

“Jag känner till den svarande och jag hatar honom” Foto: Richard Drew/AP Foto: Richard Drew/AP

I USA:s näringsliv är Martin Shkreli en välkänd person. Som chef för läkemedelsbolaget Turing höjde han oannonserat priset på en aids-medicin med 5 000 procent, något som gav honom öknamnet ”världens mest hatade vd”. Den senaste åren har han också fått stor medial uppmärksamhet för olika privata initiativ, som när han under en välgörenhetsauktion hem det enda exemplaret av hip hop-gruppen Wu-Tang Clans album ”Once Upon a Time in Shaolin”.
I början av augusti dömdes Shkreli för att han, under den tid han drev en hedgefond, ljög för investerare och stal miljontals dollar från det egna läkemedelsbolaget Retrophin Inc för att på så sätt kunna betala tillbaka pengarna. Shkreli fälldes på tre av åtta åtalspunkter och riskerar upp till 20 års fängelse.

””Det enda jag kan förhålla mig opartisk till är vilket fängelse han skickas till””

Fallet har också satt fokus på brist i den amerikanska jurysystemet. Shkrelis impopularitet innebar att ovanligt många potentiella jurymedlemmar kunde avsäga sig uppdraget med hänvisning till att de inte kunde vara neutrala. Det amerikanska magasinet Harpers har publicerat några av de mest minnesvärda motiveringarna till att avsäga sig uppdraget, något som de senaste dagarna givit stor uppmärksamhet i sociala medier.
Jurymedlem nummer 1: ”Jag känner till den svarande och jag hatar honom”.
Jurymedlem nummer 10: ”Det enda jag kan förhålla mig opartisk till är vilket fängelse han skickas till”.
Jurymedlem nummer 28: ”Är han dum eller girig? Jag begriper inte”.
Jurymedlem nummer 59: ”Han har visat bristande aktning mot Wu-tang clan”

Delar av juryuttagningen transkriberad https://harpers.org/archive/2017/09/public-enemy/

Relaterade Artiklar