”Jag förstår att alla inte kommer att gilla mig”

”Jag förstår att alla inte kommer att gilla mig” Foto: Jessica Gow / SCANPIX Foto: Jessica Gow / SCANPIX

Rakhmat Akilov har erkänt attacken på Drottninggatan i Stockholm där fyra personer förlorade sina liv. Som hans försvarsadvokat har Johan Eriksson nu fått sitt hittills mest medialt uppmärksammade mål.
– Det är klart att jag förstår att alla inte kommer att gilla mig för det här. Men när man har vårt jobb så måste man helt enkelt, säger han
– Under tiden som rättegången mot Breivik pågick slogs jag av hur rätt de hanterade det i Norge. De bestämde sig för att processen skulle bli så rättssäker som det bara är möjligt. Det ska också bli min ledstjärna i det här.

När det här händer något så här stort, börjar du som försvarare då fundera på om du kommer att dras in?
– För min del var det mer så förr, ibland gick man och hoppades. Men visst snuddade jag vid tanken. Fast mest gjorde jag som så många andra och försökte följa nyhetsflödet.

Tvekade du?
– Nej. Jag funderade en kort stund eftersom jag ville analysera läget arbetsmässigt. Men sådana här mål innebär några dagar av väldigt hektiskt arbete. Sedan kan man tänka sig att det följer en lång tid av häktning. Då insåg jag att jag skulle hinna med. Det är väl den aspekten man ska reflektera över, om man hinner med.

”Visst snuddade jag vid tanken. Fast mest gjorde jag som så många andra och försökte följa nyhetsflödet.”

– Jag har samma känslor som alla andra människor om det som hänt. Men jag har haft så många mål där föräldrar förlorat sina unga barn, där unga människor har gått bort. Många tycker att det är obegripligt hur jag kan ”ett sånt svin” som åtalats för att ha dödat deras barn.

– Jag försvarar den misstänkte, inte gärningen. Det är det enda sättet att förhålla sig till det. Det här är en rätt van tanke för de flesta försvarare. Men det ställs på sin spets i ett ärenden där hela nationen sörjer.

Johan Eriksson anser att det även ställer ”den ensamme advokatrollen” på sin spets.
Jag kutar runt med mobiltelefon o försöker hantera så där 135 meddelanden i telefonsvararen, svara på så många jag kan och upprätthålla någon form av hygglig ton från vår sida. På andra sidan har man samtidigt alla resurser som finns. Men jag kommer begära att få ytterligare en tillförordnad. Det här är ett sånt mål där det kan finnas skäl för det.
– Ett sånt här mål prövar rättssäkerheten. Det finns så starka krafter som präglas av sorg och hat och ilska över vad som hänt och att det drabbat vårt land. Det kan snabbt vändas till att ”nu jävlar ska folk få se vad som händer med den som begår sådana brott i vårt land”. Vi måste visa att vi kan stå för god rättvisa.

Johan Erikssons relation till klienten Rakhmat Akilov har redan utsatts för prövningar. Akilov ville få honom utbytt mot en sunnimuslimsk advokat. Domstolen nekade till hans begäran. Eriksson – belagd med yppandeförbud – har själv beskrivit relationen som ”god”.

”Ett sånt här mål prövar rättssäkerheten”

I Legally yours undersökning Advokaternas advokat har kollegorna för femte året i rad röstat fram Johan Erikson som den försvarare de själva helst skulle välja.
– Jag blev riktigt glad och stolt. Det är inte så lätt att lyckas med det år efter år.

Vad har det här inneburit för dig?
– Folk googlar ju efter advokater när de behöver hjälp. Har de fått mig förordnad och vill veta mer så dyker det här upp. Jag kan tänka mig att det för många är förtroendebyggande.

Vem röstade du själv på?
– Det finns en massa bra advokater, bland annat på min egen byrå. Men jag röstade på Lars Kruse i Helsingborg. Dels vill jag lyfta fram någon som inte bor i Stockholm, sedan förstärktes mitt intryck av honom ytterligare när vi under året jobbade med det här Vallåkramålet tillsammans. Jag är imponerad av den nogrannhet och kraft som han hanterade det med.

”Jag blev riktigt glad och stolt. Det är inte så lätt att lyckas med det år efter år”

Johan Eriksson säger att han varje år engagerar sig i en rättssäkerhetsfråga. För närvarande koncentrerar han sig på en ny rutin som används på Nationellt forensiskt centrum.
– De har börjat använda sig av statistiska beräkningar istället för riktig kriminalteknik. De kan bland annat komma fram till att det är en chans på 250 miljoner att det är en annan person än den misstänkte som förekommer på en viss bild. Tittar man närmare på deras statistiska beräkningar så ser man att det handlar om en massa sammanvävda ganska subjektiva fakta, säger Johan Eriksson.
– Och om man ändrar en resultatvärderingsmetod så borde man också gå ut med det offentligt för det är som att flytta dömandet till dem.

– Det här är viktiga frågor. Alla advokater borde engagera sig mer i rättssäkerhetsfrågor, för att balansera bilden av Sverige som ett land i förfall där gangstrarna tagit över och all brottslighet skenar. Det är inte så det ser ut. Advokater i gemen har ett ansvar för att balansera den bilden. Annars står vi om några år med en massa lagstiftning som vi inte är nöjda med och som är fattad i all hast.

Relaterade Artiklar