Hovrätten fastställer straff för våldtäktsdömd jurist

Hovrätten fastställer straff för våldtäktsdömd jurist Foto Leif R Jansson / SCANPIX / Foto Leif R Jansson / SCANPIX /

Den biträdande jurist som av Stockholms tingsrätt dömts till två års fängelse för våldtäkt får straffet fastställt av hovrätten.

Våldtäkten skedde efter en personalfest i somras. Mannen har dömts till två års fängelse för våldtäkt på en kollega. Mannen säger att samlaget var frivilligt, kvinnan säger att han tvingade sig på henne genom att bland annat slita henne i håret och dra ner henne i sängen.
Fallet har fått stor uppmärksamhet sedan Dagens Nyheter rapporterat att den kvinnliga juristen inte fick sin provanställning på advokatbyrån förlängd. Orsaken ska ha varit att byrån inte hade ”tillräckligt underlag” för att kunna erbjuda henne en fast tjänst. Efter våldtäkten hade hon varit sjukskriven 12 av 25 veckor, enligt Dagens Nyheters uppgifter.

”Inför hovrättsförhandlingarna hade försvaret presenterat ny bevisning i form av bland annat dagboksanteckningar”

Inför hovrättsförhandlingarna hade försvaret presenterat ny bevisning i form av bland annat dagboksanteckningar. Rätten menar att dessa ger visst stöd för mannens berättelse, men att kvinnans version styrks av stödbevisning.
Både tings- och hovrätt friar mannen för den andra åtalspunkten: våldtäktsförsök på en kollega på en annan advokatbyrå för tre år sedan.

Relaterade Artiklar