HD prövar vapenlagen: ”Kan påverka gymnasielagen”

HD prövar vapenlagen: ”Kan påverka gymnasielagen” Foto: Lars Pehrson / SvD / SCANPIX / Foto: Lars Pehrson / SvD / SCANPIX /

Stefan Lindskog: ” Högsta domstolens avgörande kommer säkerligen vara prejudicerande även om det gäller en annan sida av domstolsorganisationen”

Under den kommande veckan ska Högsta domstolen pröva om regeringen följde grundlagen i samband med att den nya vapenlag som trädde i kraft i januari stiftades. Därmed prövas beredningskravet i regeringsformen för andra gången på kort tid, rapporterar SR Ekot.
Bland förändringarna i den nya lagen: minimistraffet för grova vapenbrott fördubblades till två års fängelse. Straffet för synnerligen grova brott höjdes från tre till fyra år. Maxstraffet höjdes från fyra till fem års fängelse.
Lagrådet kritiserade lagen för att beredningskravet inte ska ha följts. Kritiken gick ut på att remisstiden varit för kort och att konsekvenserna av förslaget inte redovisats tillräckligt.
Det mål som ska tas upp i HD gäller en man som dömdes till två års fängelse för grovt vapenbrott för att ha burit en ombyggd startpistol.

”Man är allt mer angelägen att driva igenom vissa lagar och att det därför går lite fort ibland”

Ekot konstaterar att målet har likheter med den så kallade gymnasielagen, som under sommaren stoppats i flera migrationsdomstolar. Senare kommer Migrationsöverdomstolen pröva om den lagen kommit till på rätt sätt.
Stefan Lindskog menar att HD:s avgörande om vapenlagen även kan påverka Migrationsöverdomstolen hantering av gymnasielagen:
– Högsta domstolens avgörande kommer säkerligen vara prejudicerande även om det gäller en annan sida av domstolsorganisationen så att säga.
Stefan Lindskog säger till Ekot att man kan se en tendens i lagstiftningen:
– Man är allt mer angelägen att driva igenom vissa lagar och att det därför går lite fort ibland.
I Legally yours har Lindskog tidigare varnat för att regeringen kan råka ut för ”bumeranger” när lagar som kritiserats av Lagrådet kommer tillbaka till domstolarna.
– De synpunkter som förts fram har varit befogade. Det tycker nog de flesta som är initierade.

Relaterade Artiklar