Transaktionsvolymen föll med 25 procent efter Trumps seger

Transaktionsvolymen föll med 25 procent efter Trumps seger Foto: AP/TT Foto: AP/TT

Första kvartalet 2017 innebar ett trendbrott för den globala fusions- och förvärvsmarknaden, enligt advokatfirman Baker & McKenzies gränsöverskridande index för uppköp och förvärv.
Antalet gränsöverskridande företagstransaktioner uppgick till 1 238 under perioden januari till mars. Det totala värdet var 331,2 miljarder US dollar. Det motsvarar en 23-procentig minskning i volym och en 16-procentig minskning i värde jämfört med fjärde kvartalet 2016.
Som orsaker anges politisk och makroekonomisk osäkerhet under perioden. Detta är det första hela kvartal som mätts sedan det stod klart att Donald Trump vann förra årets amerikanska presidentval. Brexitomröstningen och osäkerheten i Mellanöstern är andra faktorer bakom osäkerheten. Marknadens osäkerhet efter Donald Trumps osäkerhet tycks ha lagt sig.

”Det var ganska väntat. Vi tror på höga volymer för 2017.”

– Det här tappet under första kvartalet är inte så oroväckande. Det var ganska väntat. Vi tror på höga volymer för 2017 totalt sett, säger Anders Fast, managing partner på Baker & McKenzies kontor i Stockholm, till Svenska Dagbladet.
– Det fanns flera ljuspunkter det första kvartalet, trots en politisk och makroekonomisk osäkerhet som gav skakiga förutsättningar för transaktionsmarknaden. I bland annat konsument-, energi- samt läkemedelssektorn skedde många affärer, utvecklar han i ett pressmeddelande.
Flest affärer genomfördes under perioden i tekniksektorn med 182 gränsöverskridande transaktioner genomfördes till ett värde av 14,9 miljarder dollar.
Störst sammanlagt värde hade affärerna i konsumentsektorn där 142 gränsöverskridande transaktioner ägde rum till ett värde av 113,3 miljarder dollar.
Den största affären var brittiska British American Tobacco Plc:s förvärv av den återstående delen i det amerikanska tobaksbolaget Reynolds American för 60,7 miljarder dollar.
Bolag inom EU var måltavla för endast 17 procent av värdet på cross regional -affärerna, jämfört med ett genomsnitt på 35 procent sedan 2009, enligt Baker & McKenzies sammanställning.

Relaterade Artiklar