Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons
Porträtt
Publicerad: 2017-05-31 00:00

Friades i Saab-målet – kritiserar EBM: ”Vill tysta ned”

Foto: Jonte Wentzel

I maj 2013 väntade två civilpoliser på Kristina Geers vid en parkeringsplats i Uddevalla. De kroppsvisiterade henne, tog väska, dator och telefon och bad henne följa med.
– Bara det går fort, sa Kristina Geers.
– Min man jobbade i Kina jag behövde vara tillbaka klockan tre för att hämta barn.
Hon förstod först inte vad saken gällde, men anade att det rörde hennes tidigare befattning som chefsjurist för Saab. Biltillverkaren hade gått i konkurs ett och ett halvt år tidigare.
Poliserna körde till en arrestlokal i Mölndal. Innan förhöret inleddes frågade poliserna om hennes barn. Fanns det verkligen ingen ”plan B” vad gällde hämtningen? I annat fall behövde de styra upp hjälp från socialen.
– Då föll poletten ner hos mig. Det här var inget vanligt förhör på ett kontor.
Kristina Geers förhördes i några timmar och fördes sedan till en cell.
– Jag frågade både min advokat och åklagaren hur länge jag skulle vara kvar. Svaret var hela tiden: ”Det vet jag inte”. Då kände jag mig väldigt maktlös.

Kristina Geers

Namn Kristina Geers
Titel Bolagsjurist
Senast lästa bok Helikopterrånet av Jonas Bonnier
Senast sedda film Lion
Allvarligaste brott du begått ”Det måste ha varit någon trafikförseelse”

På ett sätt var det en enorm lättnad, att inte längre ha en åklagare som flåsar en i ryggen

Efter ett dygn släpptes Kristina Geers. Men händelsen var inledningen på en nära fyra år lång process som kulminerade i vintras. Tillsammans med sex andra personer – bland dem Saabs förre huvudägare och styrelseordförande Victor Muller och vd:n Jan-Åke Jonsson – var hon åtalad för grov ekonomisk brottslighet.
Åtalet handlade bland annat om ersättningar som ska ha betalats till Victor Muller. Enligt åklagarna hade Saab bokfört 18 utbetalningar på totalt 750 000 euro. Utbetalningarna misstänks ha skett med bland annat ”bristfälliga och osanna” fakturor som underlag. Muller, Jonsson och Geers satt i Saabs styrelse vid tiden för det misstänka brottet.
Kristina Geers åtalades för försvårande av skattekontroll och grovt svindleri. Hon har genomgående nekat till anklagelserna.
I april friade Vänersborgs tingsrätt de åtalade på samtliga punkter. Tre veckor senare kom beskedet att Ekobrottsmyndigheten inte valde att gå vidare med åtalet mot henne.
– På ett sätt var det en enorm lättnad, att inte längre ha en åklagare som flåsar en i ryggen, säger Kristina Geers.
– Men jag trodde att det skulle vara en större förändring, att det här nu skulle försvinna från en dag till en annan. Men processen har pågått så många år och den har förändrat mycket. Det är inget jag kan skaka av mig.
Kristina Geers berättar att hon för några veckor sedan googlade sitt namn.
– Jag fick upp 73 000 träffar. Jag var ingen offentlig person, men nu har jag blivit det. Och det är inga roliga nyheter man får när man googlar på mig. Men jag har lärt mig att leva med det – och jag kommer att leva med det.

I det svenska systemet finns många verktyg som vi kan ta till.

Hur går du vidare nu?
– I processen har vi haft en enorm styrka i att vi har varit några stycken i samma situation. När man hamnar i en kris blir det så mycket lättare när man har någon att dela bördan med. Vi har varit som ett lag.
Åklagarna har överklagat åtalet mot Victor Muller om grovt svindleri samt åtalet mot två revisorer om grovt osant intygande.
– Jag vet inte var i pipeline den processen ligger. Men när vi har landat i processen ska vi fatta beslut om ifall vi ska ta upp stridsyxan. Vi har ett driv i oss att förändra detta. Åklagaren ska inte kunna väcka en ny process mot någon annan på så lösa grunder som i det här fallet. I det svenska systemet finns många verktyg som vi kan ta till.

Vilka verktyg är det ni överväger?
– Vi exkluderar inget och inkluderar inte heller något. Men vi vill försöka skapa debatt om hur Ekobrottsmyndigheten driver sitt arbete. Det kan bara beskrivas som undermåligt.

På vilket sätt?
– En förundersökning ska ju till exempel bedrivas skyndsamt och objektivt. Här har de hållit på i minst fem år. De säger själva att tiden beror på att det handlar om ett så pass stort företag. Ja, men den saken kunde knappast ha varit någon nyhet för dem.
– Om man får in ett mål som rör ett stort multinationellt bolag måste man se över om man har kapacitet att driva det. Om man har kunskapen och resurserna.
– Det kändes som att de inte hade några deadlines över huvud taget, att de kunde starta om på nytt varje dag. De kunde bara hålla på. Genom deras uttalanden i media fick jag uppfattningen att de närmast var stolta över att processen hade tagit så här lång tid.
– Under rättegången visade det sig ofta att de inte hade satt sig in i verksamheten.
– Inte heller har jag upplevt någon som helst objektivitet. De har inte varit intresserade av att få fram min bild av vad som hänt utan har förlitat sig på uppgifter från konkursförvaltarna och Skatteverket. Den uppfattningen har de inte ruckat på.
– Frågorna har varit lösryckta, de har kunnat vara baserade på några få meningar i ett mejl. Hur jag svarade på det där mejlet, eller vad som föregått det, var de aldrig intresserade av.
– Redan från första dagen har deras attityd varit att vi är brottslingar. Inte ens nu i efterhand kan de ta till sig att vi friades i tingsrätten. De vill bara tysta ned det.

De flesta av mina klienter ville prata mer om mina saker än om sina egna problem. Det gick inte att fortsätta.

Efter tiden på Saab började Kristina Geers arbeta på advokatbyrån Hammars kontor i Trollhättan. Hon hann bli advokat innan hon valde att lämna byrån.
– Som advokat säljer man ju sitt eget varumärke. Det blev ohållbart. De flesta av mina klienter ville prata mer om mina saker än om sina egna problem. Det gick inte att fortsätta.

I dag arbetar hon som bolagsjurist på ÅF i Göteborg.
– Jag trivs jättebra och har fått enorm support av min arbetsgivare under den här processen. Vi är fyra jurister och delar ärendena mellan oss. Det är transaktionstungt just nu vilket är stimulerande, få företag är så förvärvsintensiva som ÅF.

När under processen kändes det som värst?

– Natten i häktet kan jag fortfarande tänka på och komma tillbaka till. Och det tillfälle under rättegången då åklagaren yrkade på fängelse för mig. Anledningen till det var att jag inte ”skulle fortsätta min brottsliga bana”. Det kändes helt absurt.
– Samma kväll hade ett gäng före detta Saab-anställd anordnat en festlighet för oss på Saab-museet i Trolhättan. Att först få det här fängelsestraffet slängt i ansiktet och på kvällen sedan uppleva ett så enormt stöd och support av fina människor. Vissa dagar sticker ut mer än andra.


Dela sidan:
Skriv ut:


Annons
Annons