Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons
Business
Publicerad: 2018-01-08 00:00

Fortsatt fullt upp på byråerna: ”Intresset för noteringar mycket starkt”

Foto: Stina Stjernkvist / TT

2017 var det mest intensiva börsnoteringsåret på ett decennium – och trenden väntas fortsätta.

Globalt genomfördes 1 624 börsnoteringar under 2017. En ökning med 49 procent sedan förra året och den högsta aktivitetsnivån sedan 2007. Det framgår av en rapport från revisionsbyrån EY.
Allra mest har aktiviteten ökat i Asien- och Stillahavsområdet. Globalt steg antalet börsintroduktioner under årets tredje kvartal med 59 procent och 55 procent i transaktionsvärde jämfört med det tredje kvartalet ifjol.
Till och med tredje kvartalet hade Sverige 50 noteringar, klart flest bland de nordiska länderna
De tre största notningarna under tredje kvartalet var alla i Stockholm; Aspire Global plc AB (USD 38,8 miljoner), Seamless Distribution Systems AB (förväntat USD 25,6 miljoner) och Xspray Pharma AB (USD 16,4 miljoner).

Sverige fortsätter som väntat att vara dominerande när det gäller antalet noteringar

– Vi ser att intresset för noteringar är mycket starkt och det är ett positivt börsklimat även under 2017, säger Andreas Dalhäll, IPO Leader inom EY Norden och Sverige, i ett pressmeddelande
– Noteringsåret var något trögstartat, men sedan har det varit hög aktivitet och vi ser en fortsatt positiv trend i Norden. Sverige fortsätter som väntat att vara dominerande när det gäller antalet noteringar, men även beträffande transaktionsvolym
– Vidare ser vi fortsatt aktivitet på gränsöverskridande transaktioner in i Sverige. De nordiska IPO-aktiviteterna i år har ett transaktionsvärde på 3,7 miljarder USD och ungefär 61 procent av kapitalet gäller Sverige.


Dela sidan:
Skriv ut:


Annons
Annons