Förbereder civilmål om Palmemordet: ”Måste utredas till botten”

Förbereder civilmål om Palmemordet: ”Måste utredas till botten” Arkivbild .Foto: JESSICA GOW/ SCANPIX Arkivbild .Foto: JESSICA GOW/ SCANPIX

Stridbare advokaten Pelle Svensson avslutar karriären. Innan dess tänker han stämma staten – om hans bevisning om Palmemordet inte tas på allvar.

Från mitten av 1970-talet och mer än 20 år framåt var Pelle Svensson en av landets mest kända och efterfrågade brottmålsadvokater. Han hade en bakgrund som en av Sveriges mest meriterade brottare, med två VM-guld, tre EM-guld och ett OS-silver från Tokyo 1964. Efter OS i München 1972 skrev han en debattbok – Öppet brev till Sveriges idrottspampar – om dopning inom elitidrotten.
– Där tog jag upp den statsdoping som förekom i Ryssland med grannstater, som Ungern, Bulgarien och Vitryssland. Samma verksamhet som vi har idag såg vi redan då, konstaterar Pelle Svensson.
– Men boken tystades ner. Ingen ville tro att det här stämde. Och som följd blev det våldsamma angrepp på mig.
Genom åren har Pelle Svensson flera gånger debatterat rättsfrågor i stark motvind.
Han var en av de första som öppet kritiserade morddomarna mot Sture Bergwall, som då kallade sig Thomas Quick. Sedan 1980-talet hade Svensson företrätt Johan Asplunds föräldrar, som aldrig trodde på att Quick varit inblandad i deras sons försvinnande. 2001 hade Quick dömts för mord på den elvaårige pojken.
2006 presenterade Pelle Svensson en omfattande utredning som skulle visa att Quick inte kunde vara skyldig till de mord han erkänt och dömts för. Dokumentationen lämnades in till Justitiekanslern, där dåvarande JK Göran Lambertz efter tre dagar valde att inte gå vidare med anmälningarna. ”Bevisningen är solid” motiverade han, ett beslut som i efterhand kritiserats.

”Jag betraktas som en rättshaverist när jag startar något, när det sedan visar sig att jag haft rätt hela tiden så möts jag av kompakt tystnad. ”

Legally yours träffade Pelle Svensson i hans hem utanför Sundsvall 2007, kort tid efter JK:s besked. Vid den tiden förekom ingen större debatt om Quicks skuld. Ett år senare tog Quick sedan tillbaka alla erkännanden, samtidigt som journalisten Hannes Råstam presenterade en rad nya uppgifter om brister i utredningen. I dag har Sture Bergwall frikänts för alla mord han tidigare erkänt.
I början var det få som trodde på dig i Quick-debatten, sedan vände det. Hur har hela den processen varit för dig?
– Det var en lång kamp som krävde mycket energi. Det var samma sak med dopningen. Det värsta är att jag betraktas som en rättshaverist när jag startar något, när det sedan visar sig att jag haft rätt hela tiden så möts jag av kompakt tystnad. Och tystnaden är den värsta motståndare man kan ha.

Du anser inte att du fått något erkännande?
– Nej.

Pelle Svensson har precis fyllt 75 år. Han håller på att avrunda sin advokatverksamhet. Tre ”avvecklingsmål” återstår.
– När klienter ringer och vill anlita mig så säger jag nej numera. Den här sista fasen är svår. Det tär på psyket när de blir ledsna.

”Det är roten till mordet på Olof Palme. ”Sängkammarjävet” är brännhett och accepteras inte av någon kriminell. ”

I sin nya självbiografi ” Mannen på barrikaderna” skildrar han sitt liv, från uppväxten med tio syskon i Norrlands inland till de omskrivna brottmål han arbetat med, som Åmselemorden och Lindomefallet.
I boken skriver Pelle Svensson även utförligt om mordet på Olof Palme. Han menar att han bidragit med den avgörande bevisningen för att mordet ska kunna lösas. Under många år företrädde han Lars Tingström, den så kallade Bombmannen. Svensson menar att Christer Pettersson, som i tingsrätten fälldes för mordet men sedan friades i hovrätten, är skyldig. Motivet skulle vara att han gjorde detta för sin vän Tingström.
– Christer Pettersson får en lista av Tingström. Den innehåller tio namn, bland annat statsministerns. Syftet är att de vill ta ut sin hämnd på de personerna, säger Pelle Svensson.
– Till mig sa Tingström att de båda hade en överenskommelse. Den som kom ut först skulle följa den här listan.
Samtidigt som Tingström stod åtalad för flera bombdåd hade åklagaren haft ett hemligt förhållande med dennes sambo.
– Det är roten till mordet på Olof Palme. ”Sängkammarjävet” är brännhett och accepteras inte av någon kriminell.
Genom åren har Pelle Svensson flera gånger lyft fram teorin om Tingströms och Petterssons inblandning i mordet. I ”Mannen på barrikaderna” ger han mer detaljer. Bland annat skriver han att åklagarna valde att inte inkludera ”sängkammarjävet” under rättegången mot Christer Pettersson, och därmed försvagade bevisningen.
I en tidigare intervju med TV4 har Pelle Svensson sagt att han tänker stämma svenska staten om uppgifterna inte tas på allvar.
– Det stämmer. Men i första hand hoppas jag att det blir en ny prövning.

”Mordet på Olof Palme måste utredas till botten så att man kommer fram till en sannolik gärningsperson där det råder full bevisning. I stället har det här sjunkit undan och dött ut. ”

Vad har du för kompletterande bevisning utöver sängkammarjävet?
– Det är det tyngsta, men jag kommer att lyfta fram mer. Det handlar om uppgifter jag genom åren har fått av Tingström.
– Första steget blir att jag lämnar in en stämning till Stockholms tingsrätt där jag vill pröva gärningsmannaskapet som underlag för ett stort skadestånd. Svenska staten har sagt att den som tar fram avgörande bevisning för att mordet blir löst ska få belöningen på 50 miljoner. Jag är beredd att driva ett civilmål. För första gången någonsin kan vi få en svensk OJ Simpson-rättegång. Han frikändes i brottmålet, men fälldes i den process som sedan drevs av de målsägande.

Du säger att du inte vill bli ansedd som rättshaverist – finns det inte en risk att du upplevs så när du pratar om att stämma staten?
– Den risken är stor. Men min uppfattning är att mordet på Olof Palme måste utredas till botten så att man kommer fram till en sannolik gärningsperson där det råder full bevisning. I stället har det här sjunkit undan och dött ut. Jag vill att svenska folket ska få veta sanningen om mordet. Vi måste ha ett rättssystem som är tillförlitligt.
– Ingen kan förhindra den här processen. I civilmål är det inte samma beviskrav som i brottmål, utan det är 51-49 procent som gäller.
Pelle Svensson säger att han tagit kontakt med den advokat han vill anlita i processen.
– Han är lite tveksam. I annat fall får jag bli min egen advokat. Jag är beredd att ganska snabbt lämna in stämningen.
– Det här blir en riktig smäll om det går så långt.
Processkostnaderna skulle Pelle Svensson i så fall finansiera själv, har han tidigare sagt till TV4.
– Skulle jag vinna processen tänker jag ge pengarna till brottsoffer.

Du talar om att lämna barrikaderna. Det här låter inte så precis.
– Nej. Men det här är något som jag helt enkelt måste slutföra.

Relaterade Artiklar