“Fantastiskt att barnrätten får hälsa välkommen till Sverige”

“Fantastiskt att barnrätten får hälsa välkommen till Sverige” Anna Ekvall med dottern Annabelle. Foto: Privat Anna Ekvall med dottern Annabelle. Foto: Privat

Fotoutställningen ”Welcome to my hometown” på Arlanda väcker engagemang. Över 100 000 personer deltog i den omröstning som Swedavia och Expressen arrangerade tidigare i våras, där det avgjordes vem som skulle bli ”folkets val 2018 ”.
Anna Ekvall, advokat specialiserad på barnrätt, tog plats bredvid de andra stockholmsprofilerna. Andra jurister som redan finns representerade i utställningen är advokaten Elisabeth Massi Fritz och författaren Jens Lapidus.
– Det är fantastiskt att barnrätten får hälsa välkommen till Sverige, säger Anna Ekvall.
– Många har glatt sig åt att de här frågorna har fått ta plats. Jag hoppas kunna lyfta dem ytterligare på det här sättet.
Förra året var det fotbollsspelaren Kennedy Bakircioglu som blev ”folkets val”. Andra nominerade i år var juristen och författaren Malin Persson Giolito, popduon Icona Pop (Aino Jawo och Caroline Hjelt), artisten Sabina Ddumba, regissören Tarik Saleh, boxaren Badou Jack och överläkaren Wilhelmina Hoffman.

”Det är ju barnen som vårdnadsmålen handlar om. De måste ha en egen företrädare som bara ser till deras sak”

Hur tolkar du faktumet att du vann?
– Barnfrågorna ligger onekligen i tiden, vilket naturligtvis gör mig jätteglad. I medierna går det nästan inte en dag utan att frågorna tas upp. Det kan handla om rättsfall , rättigheter som bör stärkas för barn eller debatten om barnkonventionen.

Hur har intresset för barnfrågor utvecklats?
– Det har jag med mig i blodet. Framför allt min mamma har alltid varit engagerad, och deltagit i olika hjälpinsatser både i Sverige och i utlandet. Hon har varit verksam i flera organisationer och genom åren tagit flera privata initiativ.

I höstas lämnade Anna Ekvall advokatbyrån Juristhuset för att starta en egen verksamhet.
– Vi företräder vuxna i allra högsta grad men har en unik barninriktning. Vi åtar oss bland annat uppdrag för barn som utsatts för brott, som söker uppehållstillstånd i Sverige eller som blivit omhändertagna för tvångsvård.
– En viktig fråga för mig är att barn ska få egna ombud i vårdnadsmål. Jag försöker trycka på den frågan närhelst det går. Det är ju barnen som vårdnadsmålen handlar om. De måste ha en egen företrädare som bara ser till deras sak, före, under och efter rättegången. Jag hoppas att vi en dag når dit.

Relaterade Artiklar