Ex-minister: ”Bisarrt att någon annan kan formulera domskälen”

Ex-minister: ”Bisarrt att någon annan kan formulera domskälen” Foto: Stina Stjernkvist / TT Foto: Stina Stjernkvist / TT

Mikael Odenberg, tidigare M-minister och nämndeman, om kritiserade domen från Solna tingsrätt: Häpnadsväckande av juristdomaren.

Justitieombudsmannen, JO, har kritiserat juristdomaren i ett uppmärksammat misshandelsmål i Solna tingsrätt.
JO anser att domaren borde ha gått igenom de skrivna domskälen med nämndemännen innan domen expedierades, menar JO.
Domstolen friade en man som åtalats för misshandel av en kvinna. I domskälen nämndes att mannens familj ”verkar vara en bra familj, till skillnad från hennes”, något som fick stor uppmärksamhet.
I efterhand har nämndemännen sagt att juristdomaren skrivit något annat än vad som sades under överläggningarna. JO Lars Lindström har i tidigare intervjuat menat att det är juristdomarens uppgift att hjälpa nämndemännen om deras resonemang i arbetet med domen är ”tokigt och stolligt”.

”Att någon annan kan formulera dem utan krav på deras godkännande är bisarrt”

Facebook har Mikael Odenberg, tidigare bland annat moderat försvarsminister, kommenterat domen. Odenberg konstaterar att han själv var verksam som nämndeman på 1970-talet och att han finner juristdomarens agerande ”häpnadsväckande”:
”Bara tanken att någon helt annan – utan mitt godkännande – skulle skriva skälen och motiveringen till en dom som jag ansvarar för är helt absurd (…) att någon annan kan formulera dem utan krav på deras godkännande är bisarr ”, skriver han.

Relaterade Artiklar